fbpx

Трета поредна слаба седмица за петрола

петрол цени нефт

Макар в рамките на петъчния ден цените на петрола да отчитат повишение, се очаква да приключат със спад трета поредна седмица. Това е на фона на признаци на забавяне на търсенето и поради вниманието на пазара, което се насочва към ключова среща на ОПЕК и нейните съюзници този месец, която ще определи следващия ход на групата относно производството, изтъква Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent за януари се повишиха с 84 цента, или 1,1%, до 80,85 долара за барел, докато фючърсите на американския суров петрол WTI за декември бяха 76,52 долара, което е ръст от 78 цента, или 1%.

Очаква се и двата договора да паднат с около 5% тази седмица.

Загрижеността за търсенето замени страха от прекъсване на производството, свързано с конфликта в Близкия изток“, изтъкват от Commerzbank, цитирани от Ройтерс.

Слабите китайски икономически данни тази седмица увеличиха притесненията от колебливо търсене. Освен това рафинериите в Китай, най-големият купувач на суров петрол, поискаха по-малко доставки за декември от най-големия износител в света Саудитска Арабия.

ОПЕК+ предстои да се срещнат на 26 ноември, за да определят производствена политика и фокусът ще бъде върху това дали Саудитска Арабия ще удължи доброволното съкращаване на 1 милион барела на ден, което изтича в края на тази година.

„Ние вярваме, че шансовете Саудитска Арабия да удължи своето едностранно… съкращаване до първото тримесечие на 2024 година със сигурност се увеличават, предвид подновените опасения на пазара относно китайското търсене и по-широката макро перспектива“, посочва анализаторът на RBC Capital Markets Хелима Крофт.

Анализаторите от Citi заявяват в същото време, че очакват натискът надолу да отслабне и цените да се възстановят, след като паднаха до най-ниското си ниво от юли по-рано тази седмица.

Очакваме цените да се консолидират и поддържаме нашите краткосрочни ценови прогнози с подкрепа, която се очаква да дойде от облекчаването на поддръжката на рафинериите и промяната в съотношението риск-възнаграждение за инвеститорите след скорошната разпродажба“, заявяват експертите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"