fbpx

Трима министри обявиха водата в Черно море за отлична

Водата по Черноморието е с отлично качество, показва съвместна проверка в Шкорпиловци с участието на трима министри – на туризма, околната среда здравеопазването.

Екоминистърът Петър Димитров обяснява, че плажът Шкорпиловци неслучайно е избран като място за пробонабиране. „Тук има и двете зони – зона за къпане и крайбрежни морски води. Колегите от РЗИ вземат проби от зоната за къпане, а ние вземаме проби от зоната на крайбрежни морски води“, изтъква министърът, цитиран от пресцентаръ на МОСВ и подчерта, че структурите на министерството следят непрекъснато не само показателите за качество на водата, но и за незаконни зауствания в морето и ако бъдат открити такива, веднага се вземат мерки.

Стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води и досега не сме констатирали никакви отклонения от стандартите за качество“, категоричен е Димитров.

Пробонабиранията от крайбрежните морски води се извършват от специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна, „Регионалната лаборатория – Варна“ към Изпълнителната агенция по околна среда и РИОСВ – Варна. Направените пробовземания на плаж Шкорпиловци са втори за деня, предварително бяха взети проби и от плаж Болата. Пробонабиранията ще продължат, като за днес и утре е предвидено да бъдат направени общо 20.

На Шкорпиловци са направени и експресни анализи на водата. Резултатите от полевото изследване по показатели Ph, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород и соленост на водата, които станаха ясни в рамките на минути, недвусмислено показват, че показателите са изцяло в нормите за качество. Резултатите от физико-химичният анализ ще бъдат готови и оповестени до 24 часа за някои от показателите, а за други – до 5 дни.

Съвместната проверка за качеството на морските води в началото на летния туристически сезон се прави една година след взрива на язовир „Нова Каховка“ в Украйна, когато трябваше да бъде опровергана тиражираната недостоверна информация за опасения от замърсяване и по нашето Черноморие.

След събитието в „Нова Коховка“ МОСВ направи много сериозна програма за мониторинг, която се съгласува с всички институции, припомня министър Димитров. „Всеки ден наблюдавахме вероятни причинители на замърсяване по модел, който показваше къде бихме могли да очакваме и дали изобщо можем да очакваме замърсяване. От Военноморското училище във Варна следяха със сателит обстановката. Наситихме пунктовете за мониторинг на много повече места, като вече се следеше и за плаващи замърсители, които така и не бяха констатирани“, изтъква още министърът Димитров.

От своя страна министърът на туризма Евтим Милошев подчертава, че през настоящата година имаме рекорден брой родни плажове със сини флагове. „Затова днес заставаме трима министри, за да отправим посланието си, че морето ни е прекрасно, водата е чиста и гостите са добре дошли на нашето Черноморие“, изтъква още Милошев.

Здравният министър д-р Галя Кондева допълни, че регионалните здравни инспекции в страната следят непрекъснато за качеството на водите за къпане в морето, като акцентът пада върху микробиологичните показатели.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"