fbpx

Цените на петрола отново леко надолу

Петролът се понижи в азиатската търговия в сряда сутринта след два поредни дни на печалби. ДНешният спад е отражение на данните, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили неочаквано миналата седмица, което е знак, че търсенето на гориво може да отслабва, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на Brent, които се повишиха с повече от 3% тази седмица, паднаха с 37 цента, или 0,5%, до 74,95 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 39 цента, или 0,6%, до $69,28.

Данни от Американския петролен институт във вторник показват, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с около 3,3 милиона барела през миналата седмица. Това опровергава очакванията за спад с от около 1,6 милиона барела, прогнозирано от анализатори за Ройтерс.

В същото време пазарите очакват резултата от срещата на Федералния резерв на САЩ, което се смята за най-предизвикателното политическо решение на Фед в последно време. След срещата председателят Джеръм Пауъл даще азкрие нови икономически прогнози и пътя на централната банка за повишаване на лихвените проценти.

Докато пазарът очаква Фед да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта, някои водещи наблюдатели на централната банка изтъкват, че по-нататъшни повишения на лихвите може да бъдат спрени или да се забави публикуването на нови икономически прогнози поради сътресенията в световния банков сектор.

Пауза в повишаването на лихвените проценти би спомогнала за стимулиране на икономическата активност и на свой ред ще увеличи търсенето на гориво.

Миналата седмица цените на петрола отчетоха най-големите си спадове от месеци насам, като следствие на банковите фалити в САЩ и кризата в европейската Credit Suisse. Спешното спасяване на Credit Suisse през уикенда помогна за съживяването на цените на петрола.

Представители на ОПЕК+, мениджъри на хедж фондове и участници на петролния пазар нарекоха скорошния спад на цените на петрола спекулативен и настояха, че нарастващото търсене ще тласне цените към по-високи нива през следващите месеци.

Според анализаторите на ANZ водещите търговци виждат фундаментални петролни проблеми, които водят до покачване на цените. „Има опасения, че предлагането може да бъде засегнато повече от търсенето на фона на банковата криза. Добивът на шисти в САЩ е най-застрашен от по-строгите кредитни условия от регионалните банки в САЩ“, изтъкват от ANZ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"