fbpx

Цените на петрола реагираха рязко на насилието в Израел

Цените на петрола се повишиха с над 3 долара за барел в азиатската търговия в понеделник, провокирани от военните сблъсъци между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас, задълбочавайки политическата несигурност в Близкия изток, което поражда опасения относно доставките, изтъква съобщава Ройтерс.

Суровият петрол Brent се покачи с 3,10 долара, или 3,67%, до 87,68 долара за барел до 04:00 GMT, докато американският суров петрол West Texas Intermediate стигна 86,05 долара за барел, което е повишение с 3,26 долара, или 3,94%. И двата показателя бяха скочили с повече от $4 за барел по-рано, преди леко да се понижат.

Нарастващият геополитически риск в Близкия изток би трябвало да подкрепи цените на петрола… може да се очаква по-висока волатилност“, сочат анализатори от ANZ Bank, цитирани от Ройтерс.

Скокът в цените на петрола обърна низходящия тренд от миналата седмица – най-големият седмичен спад от март – при който Brent падна с около 11%, а WTI отстъпи с повече от 8% на фона на опасенията относно високите лихвени проценти и тяхното въздействие върху глобалното търсене.

В събота Хамас предприе най-голямото военно нападение срещу Израел от десетилетия, като уби стотици израелци и предизвика вълна от ответни израелски въздушни удари срещубази на Хамад в Газа, при които също бяха убиха повече от 400 души

Скокът на петрола е поради перспективата за по-широк пожар, който може да се разпространи в близките големи нации производителки на петрол като Иран и Саудитска Арабия“, посочва енергийният анализатор Саул Кавоник пред Ройтерс.

Коментира се, че избухналото насилие заплашва да провали усилията на САЩ да посредничат за сближаване между Саудитска Арабия и Израел, при което кралството да нормализира връзките си с Израел в замяна на споразумение за отбрана между Вашингтон и Рияд.

Съобщава се, че саудитски служители са казали на Белия дом в петък, че са готови да увеличат производството през следващата година като част от предложената сделка с Израел. Увеличаването на производството в Саудитска Арабия би помогнало за облекчаване на напрежението след месеци на съкращения на доставките от ключови производители Саудитска Арабия и Русия.

Нормализирането на саудитско-израелските отношения вероятно ще замрази неотдавнашните стъпки към разведряване между Саудитска Арабия и Иран, който открито похвали атаките на Хамас.

Ако конфликтът обхване Иран… до 3% от глобалните доставки на петрол са изложени на риск. И ако възникне по-широк конфликт, който в крайна сметка ще засегне транзита през Ормузкия пролив, около 20% от глобалните доставки на петрол могат да бъдат задържани“, отбеязва Кавоник, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"