fbpx

Цените на въглищата: посоката е само нагоре

Поради невъзможност да си доставят руски газ, много европейски страни се обръщат към въглщата. Нарасналото търсене доведе цените до много високи нива, съобщава RFI.

Въглищата поеха по възходяща спирала и няма да излязат от нея. Голямото търсене в Азия, най-вече в Индия и Китай, но също и в Япония, предизвика повишаване на цените през последните месеци.

Влизането на Русия във война с Украйна задейства ценовата машина във възходяща линия. В началото на март цените надхвърлиха 430 долара за тон в ден, когато цените на всички суровини скочиха.

От Европа до Пакистан търсенето на въглища е все по-голямо

След намаляването на доставките на руски газ за европейците като отговор на западните санкции, въглищата станаха все по-търсена стока в Европа.

Затова има и други причини: „В Пактистан например, повишаването на цените на газаq предизвикано от войната, води до увеличаването на търсенето на въглища“, обяснява Симоне Талиапиетра, специалист по енергийни политики в института Bruegel.

Желанието на Европа да се откаже от руските въглища до края на август добавя допълнителен натиск върху другите източници на доставка. Това не може да не предизвика допълнителен стрес върху цените.

В края на декември, преди конфликта в Украйна, Международната агенция по енергетика предвиждаше за 2022 г. рекордно търсене на въглища (+6%), които се използват не само за добив на електроенергия, но и за производството на цимент и стомана. Неизбежно тази прогноза ще бъде коригирана нагоре.

Увеличава се производството в Азия

През последните месеци производството в Азия се увеличи и достигна добри равнища, според експерти по енергетика, но това няма да даде задължително отражение върху цените. Основната причина са трудностите, свързани с транспорта на тази продукция по море. Причините за задръстването на морския траспорт са както физически – недостига на насипни превозвачи, корабите пригодени за превоз на въглища, така и финансови – разходите за транспорт, които станаха много високи.

В този смисъл цените могат само да растат нагоре. Към момента няма разумна причина, поради която да мислим, че въглищата ще избегнат общата тенденция нагоре на другите енергийни суровини.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"