fbpx

Турция готова да преработва руско зърно за Африка

Решението на въпроса с преработката на руското зърно в брашно и доставката му на бедните африкански страни може да стане едно от споразуменията на планираната среща между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Срещата, съдейки по нарастващата дипломатическа активност на Анкара, трябва да се състои в близко бъдеще, съобщават за ТАСС дипломатически източник в Турция.

Планове за преработка на руското брашно в Турция и изпращането му в бедните африкански страни и преди са били сред темите на разговороте между двамата. Съдейки по информацията, че преговорите за такива доставки са навлезли във финалната фаза, заедно с възобновяването на функционирането на зърнения коридор, може да стане конкретно споразумение за предстоящата среща между Ердоган и Путин“, изтъква дипломатът пред ТАСС. Той не изключи доставките да започнат през есента.

За готовността на турските производители да започнат реализацията на проекта, на свой ред съобщава и представител на местния зърнопроизводител.

Руският президент Владимир Путин е заявил във видеообръщение към участниците в бизнес форума на БРИКС, че преговорите с партньори за безвъзмездни доставки на 25-50 хил. тона зърно от Русия за шест африкански страни са във финален етап. Преди това Путин посочи сред тези шест държави Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея.

Припомняме, Путин не е на форума на БРИКС, който се провежда в Южноафриканската република, тъй като има вероятност да бъде арестуван след издаденото от Съда в Хага разпореждане.

Каналът НТВ, позовавайки се на източници от администрацията на Ердоган, съобщи във вторник, че срещата между президентите на Русия и Турция може да се проведе в Русия през септември.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"