fbpx

Турция получава редовни доставки на въглища от анексираните Донецк и Луганск

Въглища на стойност най-малко 14,3 милиона долара, произведени в райони на Украйна, анексирани от Русия, са били изнесени за Турция тази година, сочат данни на руските митници, с които разполага Ройтерс.

Между февруари и юли 2023 г. около 160 400 тона въглища от анексираните източноукраински региони Донецк и Луганск са пристигнали в Турция, показват данните. Трима производители, посочени в тях, са потвърдили пред агенцията, че са превозвали въглища от двата региона за Турция през този период.

За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не е ограничила търговията с Русия или зоните на Украйна, контролирани от Москва. Вашингтон предупреди компаниите да не помагат на Русия да води война срещу Украйна или да заобикаля санкциите.

Откакто Москва започна инвазията си през февруари 2022 г., Турция, която е член на НАТО – многократно е заявявала, че признава териториалната цялост на Украйна. Анкара изигра ключова роля в посредничеството на вече изтекла сделка между воюващите страни, която позволи износа на украинско зърно през Черно море.

Въпросните количества въглища от най-малко 10 производители са заминали за Турция между февруари и юли. Количествата, отправени към Турция представляват 95% от доставките през периода.

Турция, която е основен потребител и вносител на въглища, се противопоставя на глобалната тенденция, като увеличава дела на въглищата в производството на електроенергия. Тя е произвела 31,5 милиона мегаватчаса (MWh) електроенергия от вносни въглища през първата половина на тази година, което е с една четвърт повече от същия период на 2022 г., показват официални данни.

През ноември Виталий Хоценко, тогавашният ръководител на т. нар. Донецка народна република (ДНР), каза, че регионът вече изнася въглища за Турция, откъдето те отиват на пазарите в Близкия изток и Африка.

Въпреки че данните за  търговията не дават пълна картина за това как въглищата са били изнесени, те показват, че някои са минавали през южния руски пристанищен град Ростов, а други през черноморското пристанище Новоросийск, като и двете имат железопътни връзки с Донецк и Луганск .

Санкциите на САЩ, наложени на 21 февруари 2022 г., три дни преди Русия да нахлуе в Украйна, забраняват вноса в САЩ от или износа за така наречените Донецка и Луганска народни републики (ЛНР). Два дни по-късно Европейският съюз обяви мерки, включително забрана за внос на стоки от двата региона. Турция няма същите ограничения.

От 10-те компании, изнасяли въглища за Турция, Ройтерс е установила контакт с 4:

Vostokugol, базирана в Луганск и собственост на установените от Русия власти на ЛНР, е една от най-големите въгледобивни компании в анексираните територии и представлява 100 000 тона от обемите февруари-юли за Турция, показват данни на митниците.

Антон Надеев, директор на частната минна компания Nedra-06, която оперира в Антрацит, град близо до град Луганск, контролиран от проруски подставени лица от 2014 г., е потвърдил пратки за Турция. Митническите данни показват, че Nedra-06 е извършила две доставки на въглища за Турция на обща стойност 1600 тона през май и юни.

Купувачите са базираната в Белиз Brig Management LTD и Green Rabbit LTD от Хонконг, показват данните на митниците, като митническите записи показват, че двете компании са били най-големите купувачи на въглища от анексираната украинска територия през разглеждания период.

Производителят на въглища в контролирания от Русия Донецк, бизнесменът Денис Карашчук, базиран в миньорския град Ясинувата, също потвърди, че част от продукцията на неговата компания е била транспортирана до Турция, но уточнява, че не е превозвал сам продукцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"