fbpx

Украинската икономика между разрухата и устойчивостта

Груб поглед върху състоянието на украинската икономика една година след руската инвазия, обобщава RFI.

Преди войната Украйна вече беше най-бедната страна в Европа по отношение на брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, с икономика, която едва се възстановяваше от войната през 2014 г. и след това от Ковид-пандемията. След 24 февруари 2022 г. нейният БВП се сви с една трета. Това е едно безмерно пропадане в ада, което се съпътства от страничните щети, понесени от тези, които днес страдат от енергийната криза и инфлацията на храните, предизвикани от тази война.

Ето някои конкретни данни, които ни показват размера на щетите. Една от всеки две електроцентрали е повредена от целенасочени бомбардировки. Половината от капацитета на стоманодобивната индустрия, която заемаше първо място в приходите от износа на Украйна, е унищожена. Същото е и с основната рафинерия в страната и нейните резервоари за гориво. Да не говорим за цели градове, напълно разрушени като Мариупол, където всички сгради бяха сринати със земята.

Все пак украинската икономика продължава да функционира

Това беше подчертано със задоволство от директорката на Международния валутен фонд (МВФ) при завръщането ѝ от Киев. Кристалина Георгиева похвали особено устойчивостта на институциите, но също и героизма на хората, които управляват тази икономика, потопена в хаоса на войната.

Държавата все още е способна да събира данъците. Централната банка маневрира, за да укроти инфлацията, която достигна 25%. Обикновените граждани продължават да работят. Селскостопанските производители продължават, доколкото могат, да произвеждат за населението или за износ, като се има предвид, че зърнените култури са едно от големите богатства на страната. Освен това, без да чакат края на конфликта, украинците неуморно и бързо възстановяват необходимата за оцеляването им инфраструктура.

Колко време украинската икономика може да устои на войната?

Според експертите на МВФ възстановяването ще започне още от тази година, независимо дали войната ще приключи или не. Защото, ако голяма част от производствения апарат е бил унищожен, има и сектори, като дигиталния, които не са били засегнати от военните атаки. Класацията на Forbes показва, че богатството на двадесетте най-богати украинци в страната е намаляло наполовина. Първото си място в нея запазва олигархът Ринат Ахметов.

Но много други са изчезнали от картата. Като например тези, които владееха тежката промишленост, разположена в източната част на страната. За сметка на това, седем предприемачи от IT сектора се появяват за първи път сред първите двадесет по богатство в страната. Следователно от развалините би могла да възкръсне една по-модерна, по-напреднала икономика.

Предпазливият опитимизъм на фонда е обусловен от продължаването на американската и европейската помощ

Тази помощ е абсолютно необходима. През 2022 г. тя възлиза на 113 милиарда долара, включително и военната помощ. Това представлява половината от БВП на Украйна за 2021 г. Тази година украинската държава трябва да намери 38 милиарда долара, за да запълни публичния дефицит. МВФ, заедно с Европейския съюз и Съединените щати, ще участват в това извънредно финансиране. Без това постоянно кръвопреливане украинската икономика вероятно щеше да спре, въпреки постоянната отдаденост на населението да подкрепи военновременните усилия. Онлайн даренията, даренията от фирмите, жълтите стотинки, които остават при пълненето на разервоарите по бензностанциите и още десет хиляди други инициативи, изразяват това огромно доказателство на солидарност. Трудно може да се сметне количеството на тези средства, които излизат от джобовете на украинците, сумите обаче се изчисляват на стотици милиони долари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"