fbpx

Измами с емисии парникови газове за милиони у нас разследва Европрокуратурата

Измами за милиони евро, свързани с търговията с емисии на парникови газове в България разследва Европейската прокуратура. Това официално е обявено в съобщение на органа, ръководен от Лаура Кьовеши, цитиран от „Сега“.

От сутринта екипи на ГДБОП и ДАНС извършват десетки обиски и следствени действия в разследване на възможна измама, ощетила ЕС и националните бюджети с милиони евро.

Разследващите, под надзора на Европейската прокуратура, са влезли в топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. В акцията, която е под надзора на Европейската прокуратура, се извършваше разследване на множество адреси, включително в ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Марица 3″. ТЕЦ-овете са свързани с Христо Ковачки, офицално той се води техен консултант. В Перник освен в „Топлофикация” проверка се извършва и в „Мини открит въгледобив”. И двете дружества са на Христо Ковачки.

Специализираната полицейска операция обхваща територията на София, София-област, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас.

Според разследването от 2017 г. до момента компанията, отговаряща за проверка на емисиите на парникови газове от топлоелектрически централи и топлоцентрали в България, съзнателно е подавала неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България, за да декларира занижени от тях емисии.

Въз основа на доказателствата е изчислено, че недостатъчно декларираните емисии, представени на националните органи, са довели до загуби за бюджета на ЕС и националните бюджети в размер на милиони евро, под формата на неплатени суми за действително изразходвани емисии на парникови газове. Освен това, недостатъчно отчетените емисии са оказали влияние върху качеството на въздуха в България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"