fbpx

Заводските цени отново тръгват надолу

промишленост

Заводските цени на вътрешния ни пазар намаляват с 4.2% през януари 2023 г. спрямо предходния месец декември. Спад се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9.7%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост – с 3.6%, и в преработващата промишленост – с 1.2%, сочат данни на НСИ.

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост е регистрирано при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 3.7%, ремонт и инсталиране на машини и оборудване – с 3.6%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 2.9%. По-ниски цени са отчетени при производството на химични продукти – с 1.2%.

На годишна база спрямо януари 2022 година производствените цени нарастват с 19.1%. Ръст е регистриран при: преработващата промишленост – с 19.5%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 18.9%, и добивната промишленост – с 13.4%.

Спрямо януари 2022 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини – по 31.4%, производството на хранителни продукти – с 25.8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 24.5%, производството на мебели – с 23.5%.

Общият индекс на цените на производител се понижава с 2.2% през януари 2023 г. спрямо предходния месец. Значително намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 8.3%, докато увеличение се наблюдава в добивната промишленост – с 3.2%, и в преработващата промишленост – с 1.1%.

На годишна база общият индекс на заводските цени нараства с 16.8%. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 21.7%, преработващата промишленост – с 14.4%, и в добивната промишленост – с 10.7%.

На международния пазар производствените цени се увеличават с 1.8% през януари 2023 г. спрямо предходния месец, а спрямо януари 2022 г. – с 12.6%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"