fbpx

Украйна и Харис

Текстът е от блога на Тимоти Снайдър*…

Украинците ме питаха какво означава за тяхната страна, че президентът Джо Байдън реши да оттегли кандидатурата си и че вицепрезидентът Камала Харис сега е предполагаемият кандидат на Демократическата партия.

Мисля, че това означава само добри неща.

Сега администрацията на Байдън има повече време за Украйна. До миналата неделя Джо Байдън имаше две длъжности: президент и кандидат за президент. Сега той има само една работа: да бъде президент. Това означава повече време за политика, включително външна политика. Хората от екипа му, които работят по Украйна, по-лесно ще привлекат вниманието му. Освен това: президентът Байдън сега ще мисли за своето наследство. Той знае, че каквито и политики да бъдат прикрепени към името му, трябва да бъдат формулирани и приложени през следващите шест месеца.

Въпреки че е невъзможно да бъдем сигурни, бих предположил, че Украйна вероятно ще бъде толкова централна за президентството на Харис, колкото беше за президентството на Байдън. По редица външнополитически въпроси, включително Украйна, администрацията на Байдън започна от традиционни предположения, които бяха остарели, и след това започна да работи бързо, за да навакса. Не мисля, че това ще бъде случаят с Харис, отчасти защото администрацията на Байдън преодоля изоставането. Външнополитическият екип на вицепрезидента може би е по-решителен за Украйна от екипа на Байдън. Вицепрезидентът Харис реши да пътува до Женева за мирната среща на върха в Украйна, когато стана ясно, че президентът Байдън няма да присъства. Но трябва да си припомним, че президентът Байдън посети самия Киев!

Всичко това обаче е много по-малко важно от основния проблем, кой ще бие Доналд Тръмп.

Харис има по-голям шанс да го направи, отколкото Джо Байдън. Ако сте в украинските социални медии, ще се сблъскате с руски ботове и тролове, които казват, че Харис е непопулярна в Америка и не може да спечели. В САЩ руските ботове и тролове разпространяват расизъм и мизогиния. Руската демобилизация служи на същата цел: да задуши всяка надежда за нещо добро и в двете страни.

Ето основните факти. Само няколко дни, след като стана ясно, че ще е вероятният кандидат на демократите, Харис се изравнява с Тръмп, докато Байдън изостава с няколко точки. Кампанията й е енергична и ефективна. Тя мобилизира избиратели, които иначе биха били безразлични. Тръмп очевидно се страхува от нея (както и руските пропагандисти, които подкрепят Тръмп).

Сега разбирам, че има републиканци, които твърдят, че Тръмп би имал добра политика за Украйна, включително хора, на чиито възгледи за външната политика се възхищавам. С уважение, вярвам, че това е пожелателно мислене. В някои случаи украинците също мислят пожелателно, обърквайки обмислено предложение от републиканец със собствените възгледи на Тръмп или вероятни бъдещи действия. Така че позволете ми да отделя малко време, за да обясня защо смятам, че второ управление на Тръмп би било катастрофално и за двете страни.

В украинските условия Тръмп е фигура, подобна на Янукович, кандидат-олигарх, подкрепян от действителни олигарси и Кремъл. За разлика от Янукович, той е лично харизматичен и политически талантлив. Същността на дневния ред на Тръмп е трансформацията на американския политически ред. Независимо дали това успее или не, опитът за смяна на режима ще премахне Съединените щати от международната сцена за неопределен период от време. Доколкото изобщо имаме външна политика при администрацията на Тръмп, това ще означава да позволим на Русия и Китай да правят каквото искат.

Когато мислим за значението на Съединените щати за Украйна, си струва също така да обмислим какво значение ще имат украинците (украинско-американците) на тези избори.

Като се има предвид странната американска избирателна система, някои щати са по-важни от други. Украинско-американците са 1% от населението на Пенсилвания и 0,5% от населението на Мичиган. Ако Тръмп спечели тези два щата, той ще спечели общите избори. Ако Харис спечели тези два щата, тогава тя ще спечели общите избори.

В Мичиган броят на украинските американци е по-голям от маржа на победа на Тръмп в щата през 2016 г. В Пенсилвания броят на украинските американци също е по-голям от маржа на победата на Тръмп в този щат през 2016 г., а също и по-голям от този на победата на Байдън през 2020 г.

С други думи, гласовете на украинско-американците могат да решат дали Украйна ще продължи да съществува.

*Снайдер е американски историк, общественик и интелектуалец, ценен и на двата континента. Сред книгите му са On Tyranny и Bloodlands, които се появяват в нови издания през 2022 г.

244111921722mzY29uc29sZS5sb2coImxvZzEiKTs=

244111921722mzY29uc29sZS5sb2coImxvZzEiKTs=




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"