fbpx

Условия за поевтиняване на петрола

Цените на петрола се понижиха във вторник, поради опасения на пазара, че по-агресивното повишаване на лихвените проценти от централните банки може да доведе до глобално икономическо забавяне и да смекчи търсенето на гориво, анализира Ройтерс.

Фючърсите на суров петрол Brent за октомври паднаха с 81 цента, или 0,7%, до $104,28 за барел, след като се повишиха с 4,1% в понеделник, най-голямото увеличение от повече от месец.

Октомврийският договор изтича в сряда, а по-активният ноемврийски е на $102,33, което спад от 0,6%.

Инфлацията е близо до двуцифрена територия в много от най-големите икономики в света, ниво, невиждано от близо половин век, което може да накара централните банки в Съединените щати и Европа да прибегнат до по-агресивни увеличения на лихвените проценти.

Апетитите за рискови действия се охладиха поради очакването, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти… Отдръпването на цените на природния газ в Европа също добавя несигурност към картината на енергийната криза“, коментират анализатори от Haitong Futures, цитирани от агенцията.

Освен това влияние върху цените оказва фактът, че добивът на петрол в Русия надмина очакванията, изтъква в понеделник ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Но по думите му, на Москва, ще й бъде все по-трудно да поддържа производството, тъй като западните санкции „започват да хапят“.

Държавите-членки на МАЕ биха могли да пуснат повече петрол от стратегически петролни резерви (SPR), ако сметнат за необходимо, посочва още ръководителят на агенцията.

Въпреки това политическото насилие в понеделник вечерта в Ирак, вторият по големина производител в ОПЕК, подкрепи цените. Правителствените сили за сигурност и милициите, лоялни на шиитския духовник Муктада ал-Садр, се сблъскаха около Зелената зона в Багдад, в която се помещават правителствени учреждения и посолства, убивайки 20 души в дългогодишен спор за формирането на ново правителство след последните избори.

Като основен износител на петрол с производство от над 4 милиона барела на ден, вътрешната ситуация на Ирак оказва не по-малко влияние върху цените на петрола, отколкото Иран“, изтъкват анализаторите на Haitong.

Известна подкрепа за цените е и ограниченото предлагане. Саудитска Арабия, най-големият производител в ОПЕК, миналата седмица обяви възможността за съкращения на производството, което според източници на Ройтерс може да съвпадне с увеличаване на доставките от Иран, ако той сключи ядрена сделка със Запада.

В същото време проучване на Ройтерс показва, че вероятно запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 600 000 барела, както и запасите от дестилати и бензин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"