fbpx

България дори не попада в статистиката на Евростат за търсещи работа студенти и ученици

България и Словакия попадат в една доста деликатна и притеснителна позиция в ново проучване на Евростат.

Агенцията изследва каква част от младите хора на възраст между 15 и 29 години, които учат, също са били и заети на трудовия пазар.

Коментира се, че осигуряването на добро образование на младите хора е важна цел. Колко бързо младите хора преминават от образование към пазара на труда варира значително в различните държави-членки на ЕС. В някои страни младите започват работа, напр. под формата на работа на непълен работен ден, през уикенда или студентска работа, докато все още участват във формалното образование. Това се определя от националните системи за образование и обучение, както и от други фактори като характеристики на националния пазар на труда и културни фактори.

През 2021 г. 23% от младите хора в ЕС на възраст между 15 и 29 години, което учат са били заети, докато 3% са търсили работа и са готови да започнат работа (т.е. безработни според Евростат). По-голямата част от тази група (73%) обаче е извън работната сила (нито заети, нито безработни).

Сред държавите-членки на ЕС Нидерландия има най-висок дял на студенти и чираци на възраст 15-29 години, които са наети на работа докат учат през 2021 г. (70%), следвана от Дания (49%) и Германия (42%). За разлика от тях, най-нисък дял на заетост сред студентите и чираците на възраст 15-29 години е установен в Румъния (2%), Словакия (4%), Унгария и България (и двете по 5%).

В другата група обаче, на тези които са търсили работа и са готови да започнат работа, докато учат (безработни според класификацията на Евростат) България и Словакия не могат да бъдат измерени и да попаднат в класацията, поради много ниските резултати от проучването.

Най-висок дял на студенти и чираци на възраст 15-29 години, които са били безработние регистриран в Швеция (14%), следвана от Финландия (9%) и Холандия (7%). От друга страна, по-малко от 1% от студентите и чираците в тази възрастова група са били безработни в Чехия, Румъния, Унгария и Хърватия.

По отношение на трудовия статус и участието в образование най-голям е делът на мъжете на възраст между 20 и 24 години, които не са учили, а са заети (39%). Междувременно най-големият дял на жените в същата възрастова група е в образованието и извън работната сила (34%).

За възрастовата група 25-29 години разликите между половете намаляват, когато става дума за участие във формално образование, като дяловете на мъжете и жените се изравняват донякъде. Разликите обаче се появяват, когато става дума за хора, които не участват в образованието (по-голямата част от тази възрастова група). Делът на неучещите и заети мъже на възраст 25-29 години (70%) е значително по-висок от съответния дял при жените (62%). Като алтернатива, повече жени, отколкото мъже на възраст 25-29 години, не са учили и са извън работната сила (16% спрямо 7%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"