fbpx

В Ашхабад разговори за ключовото регулиране на дъното на Каспийско море

В Ашхабад се състоя поредното заседание на Съвместната работна група по въпросите на разделянето на дъното на Каспийско море между Азербайджан и Туркменистан, съобщава blacksea-caspia.

В заседанието са взели участие представители на съответните министерства и специализирани структури на Азербайджан и Туркменистан, които са продължили обсъждането на положенията в проекта на Споразумение между Азербайджан и Туркменистан за разделянето на дъното на Каспийско море. Преговорите по този въпрос се водят не една година.

Също така Туркменистан и Азербайджан подготвят Споразумение за съвместната експлоатация на находището „Достлук“ в Каспийско море. На 21 януари 2021 година, министрите на външните работи на Туркменистан и Азербайджан подписаха в Ашхабад Меморандум за разбирателство по съвместното проучване, разработване и експлоатация на това находище на въглеводороди.

По мнение на специалистите, запасите в „Достлук“ се оценяват на 50 милиона тона нефт. В течение на много години находището се смяташе за обект на спор и беше наричано от туркменска страна „Сердар“, а от азербайджанска – „Кяпаз“.

Припомняме, с Каспийско море се свързва и идеята за ключовия газопровод по дъното му, който ще свърже туркменската и азерската газопреносни системи и ще позволи излаз и на европейския пазар на Теркменистан, чиито запаси са сред най-големите в света.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"