fbpx

ВЕИ и биоразнообразието докараха на България две дела пред съда на ЕС

Eвропейската комисия започва две съдебни процедура срещу България, предявявайки иск пред Съда на Европейския съюз за налагане на финансови санкции.

Причините са нетранспониране на Директивата на ЕС за възобновяема енергия в националното законодателство, както и за неспазване на различни разпоредби относно превенцията и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове.

По повод ВЕИ от еврокомисията изтъкват, че държавите членки е трябвало да транспонират директивата до 30 юни 2021 г. България и Словакия (другата санкционирана държава) досега не са уведомили нито една мярка за транспониране. Към днешна дата България и Словакия са единствените две държави-членки, които не са уведомили за нито една мярка за транспониране.

Изтъква се, че възобновяемата енергия е ключов елемент от Европейския зелен пакт, както и централен стълб на плана REPowerEU.

Въпросната Директива предвижда властите да отворят схеми, с които да подпомагат бизнеса и гражданите да развиват чистата енергия, така че тя да достигне поне 32% от потребяваната в ЕС енергия.

За постигането на целта в директивата са заложени различни мерки, които да направят производството на чиста енергия рентабилно, за опростяване на административните процедури и за включване на гражданите в енергийния преход, като им дава възможност за собствено потребление и създаване на общности за възобновяема енергия.

Във връзка с биоразнообразието процедурата срещу България и още няколко страни членки е по повод Регламент, включващ мерки, които трябва да бъдат предприети в целия ЕС по отношение на инвазивните чужди видове, които предизвикват безпокойство в ЕС.

Шест държави-членки, сред които и ние, не са създали, приложили и съобщили на Комисията план за действие (или набор от планове за действие) за справяне с най-важните пътища на въвеждане и разпространение на тези инвазивни чужди видове. Освен това България и Гърция все още не са създали система за наблюдение на инвазивни чужди видове, които представляват загриженост за Съюза, или са я включили в съществуващата си система.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"