fbpx

В очакване на разработения от Мъск AI модел

Стартъпът за изкуствен интелект на Илон Мъск – xAI, ще пусне първия си AI модел на избрана група по-късно днес, заяви милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla, цитиран от Ройтерс.

Това се случва почти година след като ChatGPT на OpenAI завладя въображението на бизнеси и потребители по целия свят, стимулирайки внезапно възприемане на генеративна AI технология. Мъск съоснова OpenAI, компанията зад ChatGPT, през 2015 г., но се оттегли от борда на компанията през 2018 г.

В някои важни аспекти той (новият модел на xAI) е най-добрият, който съществува в момента“, публикува той в своята социална медийна платформа X (бивш twitter). „Веднага, след като излезе от ранна бета версия, системата Grok на xAI ще бъде достъпна за всички абонати на X Premium+“, уточнява още Мъск.

X пусна два нови абонаментни плана миналата седмица, ниво Premium+ на цена от $16 на месец за потребители, готови да платят за изживяване без реклами, и основно ниво на цена от $3 на месец.

Милиардерът, който критикува усилията на Big Tech за AI и това, което той нарича цензура, заяви по-рано тази година, че ще пусне AI, търсещ максимално истината, който се опитва да разбере природата на вселената, за да съперничи на Google Bard и Bing AI на Microsoft.

Екипът зад xAI, който стартира през юли, идва от DeepMind на Google, Windows, и други водещи изследователски фирми за AI. Въпреки че X и xAI са отделни, компаниите работят в тясно сътрудничество. xAI също работи с Tesla и други компании.

Лари Елисън, съосновател на Oracle и самоопределящ се като близък приятел на Мъск, каза през септември, че xAI е подписал договор за обучение на своя AI модел в облака на Oracle.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"