fbpx

Цифровото евро: идва ли краят на банкнотите?

От 1 ноември Европейската централна банка минава на втора скорост по въпроса с цифровото евро. Тя ще работи през следващите две години по подготовката за евентуалното въвеждане на тази нова валута, пише capital.fr.

45% от французите теглят пари най-много веднъж месечно, а 5% са тези, които никога не ползват банкомати. Тази цифра достига 53% за хората между 18 и 34 години, и 28% за поколението над 66 години, според проучване, публикувано през юни 2022 г., проведено от института Poll&Roll. Пред разочарованието на хората от монетите и хартиените банкноти, се появява едно решение: цифровото евро.

На 1 ноември, Европейската централна банка (ЕЦБ) дава началото на втория етап от проекта. След продължили две години проучвания, започва подготвителната фаза за въвеждането на цифровото евро. ЕЦБ разполага с период от две години, за да разработи бъдещите правила за функционирането на тази нова валута, да намери доставчици, способни да създадат необходимата техническа инфраструктура и да извършат тестовете и експериментите.

Цифрово евро, пари в брой и други банкови карти

Трябва да подготвим нашата валута за бъдещето“, заяви преди месец Кристин Лагард, президент на ЕЦБ. Създаването на цифровото евро има една конкретна цел: да гарантира „валутния суверенитет“ на Европа „чрез намаляване на зависимостта ни от неевропейските системи“, обобщава Лагард. Тя има предвид американските мрежи като Visa или MasterCard, както и криптовалутите. Други проекти също така предизвикаха безпокойството на европейската институция, като например този на Facebook, който през 2019 г. искаше да създаде своя собствена виртуална валута, Libra. Най-накрая тази валута може да се превърне в истинска международна валута.

По-конкретно, виртуалното евро няма да замени банкнотите и монетите, „то ще съществува наред с парите в брой, които винаги ще бъдат на разположение, за да не би някой да се почуства изхвърлен извън системата“, гарантира Кристин Лагард. След това в Европейския съюз ще циркулират три вида валути: фиатна валута, а именно монетите и банкнотите; безкасова, т.е. парите, които се намират в банковите сметки и които могат да се използват посредством банкови карти; и цифровото евро. Накратко, цифровата валута ще бъде емитирана и гарантирана от ЕЦБ, докато безкасовите пари се емитират и управляват от търговските банки.

Реалност с хоризонт 2027 година

Достъпът до цифровото евро все още се обмисля. Използването му може да стане чрез приложение, предоставено от доставчик на платежни услуги, избран от ЕЦБ, или чрез приложение на Евросистемата. Физическа карта ще бъде предоставена на всеки човек. Цифровото евро може да се обменя за пари в брой и обратно на банкомати.

В момента не става дума само за един проект. Управителният съвет на ЕЦБ ще даде своето становище след две години, т.е. след октомври 2025 г. За да стане цифровото евро реалност, институциите на Европейския съюз трябва дотогава да са приели законодателните промени, необходими за прилагането му. След това ще бъдат необходими още две години работа, за да се оцени осъществимостта на проекта. Следователно ще трябва да изчакаме поне до 2027 или 2028 г., преди да започнем да плащаме покупките си в супермаркета в цифрово евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"