fbpx

В Русия спорят за въвеждане на шестдневна работна седмица

В Русия е повдигнат въпросът за преминавана към шестдневна работна седмица. ТАСС цитира „Известия“, които информират, че Асоциацията на предприемачите за развитие на бизнес патриотизма „Аванти“ се е обърнала към ръководителя на руското министерство на труда Антон Котяков с предложение за въвеждане на шестдневна работна седмица. Според авторите увеличаването на работната седмица ще помогне да се увеличи силата на руската икономика пред лицето на съвременните предизвикателства.

Прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков е заявил, че администрацията на руския президент не заема никаква позиция по въпроса за промяна на продължителността на работната седмица, предава още ТАСС.

Лидерът на партия „Новите хора“ Алексей Нечаев, от своя страна коментира в „Телеграм“, че инициативите за промяна на продължителността на работната седмица са абсолютно ненавременни и могат да подкопаят руската икономика. „Днес всички обсъждат шестдневна работна седмица, а съвсем наскоро спориха за четиридневна. Всички тези инициативи са абсолютно ненавременни. Разклащането на Кодекса на труда в момента означава подкопаване на икономиката„, подчертава Нечаев, цитиран от агенцията.

Нечаев изтъква, че всички експерименти в национален мащаб трябва да бъдат оставени за по-добри времена. „Просто не трябва да се бърка в бизнеса. Така ще е по-добре за всички“, завърши той.

Заместник-председателят на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия Александър Шершуков отбеляза по този повод, че работодателите по закон вече имат право да въведат шестдневна работна седмица със съгласието на работниците, но това включва заплащане на извънреден труд или допълнителна почивка.

Андрей Клишас, председател на комисията на Съвета на федерацията по конституционно законодателство и държавно строителство, отбелязва, че въвеждането на шестдневна работна седмица е в противоречие с принципа на социалната държава. На свой ред членът на ресорната комисия на руската Дума Екатерина Стенякина (Обединена Русия) нарече идеята за увеличаване на работната седмица популистка и недомислена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"