fbpx

Биткойн отново успя да разтърси пазара

Нещата в биткойн блокчейна се нажежават. Ежедневните транзакции скочиха до исторически връх от 682 000 този месец, според данни от Glassnode, почти 40% по-висок от предишния пик през 2017 г. Доминацията на биткойн или неговият дял от общия пазар на криптовалута от $1,16 трилиона набъбна до 44 % от 38% в началото на годината, изтъква Ройтерс в свой репортаж.

Какво става?

Влезте в BRC-20, съветва авторът на статията – първият клас крипто токени, изграден върху биткойн блокчейна, освен самия биткойн. Близо 25 000 от експерименталните монети вече са изсечени тази година, „изпращайки транзакциите през покрива“.

Жетоните BRC-20 са феномен, който не сме виждали преди“, казва Гордън Грант, съръководител на търговията в Genesis trading. Основно поради създаването на тези токени, средните дневни транзакции за седем дни възлизат на повече от 531 000, почти два пъти повече от преди месец, сочат данни на Blockchain.com.

Този нов клас крипто няма конкретна употреба извън спекулациите, подобно на мемекойните. И все пак зараждащата се популярност сочи за интереса към биткойн не само като средство за съхраняване на стойност или метод на плащане, но и като основа за разработване на нови монети и приложения – считани преди за домейн на по-модерни блокчейни като Ethereum и Solana.

Някои инвеститори и разработчици гледат на блокчейна на биткойн като на по-сигурна дългосрочна основа за създаване на токени и приложения след крипто касапницата, последвала колапса на високопоставени фирми като FTX и общо бягство от по-рискови активи, според играчи на пазара.

Хората са видели какво е възможно с други блокчейни и го искат в биткойн, като най-старата мрежа, биткойн има опит, на който хората могат да се доверят“, отбелязва Алекс Милър, главен изпълнителен директор на мрежата за разработчици на биткойн Хиро.

Все пак лудостта около BRC-20 беше непостоянна. Общата стойност на тези токени – които обикновено се търгуват на вторични пазари, особено децентрализирани борси – надхвърли 1 милиард долара в началото на май, но оттогава спадна обратно до 446 милиона долара, според тракера BRC-20.io.

Тъй като блокчейнът на биткойн първоначално не е разработен, за да поддържа крипто екосистема, за разлика от Ethereum и Solana, токените BRC-20 са създадени с помощта на теорията за порядковите числа, която позволява данните да бъдат вписани във всяко сатоши – най-малката деноминация на биткойн.

Надпреварата за създаване на тези нови монети не е оказала значително влияние върху цената на биткойн, която се търгува под $30 000 от средата на април.

Бързото създаване на токени BRC-20 не мина без спорове, като недоброжелателите казват, че издаването на тези токени е създало трудности за потребителите, които искат да използват биткойн за първоначално предназначените му цели.

Таксите и разходите за транзакции в биткойн блокчейна скочиха през последния месец, като общите такси, деноминирани в долари, плащани на ден, докоснаха новия връх за всички времена от 17,8 милиона долара на ден, според данни на Glassnode.

Средната такса за транзакции скочи до $30,91 спрямо диапазон от 90 цента и $4,23 между януари и 1 май, показват данните на Blockchain.com.

Мрежата също се забави значително. Претоварването беше толкова голямо, че най-голямата крипто борса в света Binance трябваше да спре за кратко тегленето на биткойн на 7 май.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"