fbpx

Китай бърза да открие „нова ера“ в Централна Азия

Миналата седмица Си Дзинпин откри безпрецедентна среща на върха с лидерите на пет страни от Централна Азия. Целта е Китай да укрепи връзките си с тези бивши съветски републики и да се възползва от загубата на влияние на Русия, ангажирана с войната в Украйна, анализира France 24.

Китайският президент Си Дзинпин оповести навлизането в „нова ера“ на отношенията между неговата страна и петте бивши съветски републики от Централна Азия.

Насочена към укрепване на икономическите и културни връзки с тези страни, традиционно по-близки до Москва, отколкото до Пекин, тази голяма среща се организира в момент, когато Джо Байдън се среща с лидерите на Г-7 в Япония.

Това е първото издание на „срещата на върха Китай-Централна Азия“ след установяването на дипломатически отношения през 1992 г. между азиатския гигант и Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, последвало разпадането на СССР.

Изборът на мястото е символичен. Тази среща, определяна от Пекин като „изключително важна“, се проведе в историческия град Сиан, на източния край на древния Път на коприната, свързвал Европа с Китай през Централна Азия.

Си Дзинпин прие петимата президенти пред грандиозна китайска сграда в стар стил, осветена от червени фенери. След това десетки танцьори изнесоха колоритен музикален спектакъл, вдъхновен от времето на династията Тан (618-907 г.), друг символ, тъй като връзките между Китай и Централна Азия са били особено силни по онова време.

Убеден съм, че нашата обща ангажираност ще превърне срещата на върха в голям успех и ще постави началото на нова ера“ на нашите отношения, каза Си Дзинпин на петимата си колеги по време на тържествената вечеря. „Китай искрено кани“ тези страни да се „качат на експресния влак на неговото развитие, за да изградим заедно по-добро бъдеще“, каза той, цитиран от китайското външно министерство.

Бивши членки на Руската империя и след това на Съветския съюз, тези страни поддържат привилегировани икономически, езикови и дипломатически връзки с Москва. Но с войната в Украйна руското влияние намаля. Тази очевидна празнота китайският президент е готов да запълни.

Среща на върха анти-Г7

Си Дзинпин иска да се представи като лидер, способен да даде тласък на развитието и на мира в света“, коментира Жицюн Джу, професор по международни отношения в университета Бъкнел.

Случайно (или не) по същото време се проведе срещата на върха на лидерите на Г-7 (Канада, Франция, САЩ, Германия, Италия, Япония, Великобритания) в Хирошима, с участието на американския президент Джо Байдън – чиято страна редовно представя Пекин като заплаха.

Събитието в Япония бе посветено най-вече на изработването на обща стратегия пред лицето на нарастващото влияние на Китай в света.

В противовес на това, „дипломатическото и стратегическото значение“ на безпрецедентната среща, организирана в Сиан, „не трябва да се подценява“, подчертава Жицюн Джу. „Срещата на върха Китай-Централна Азия показва, че възходът на Китай не може да бъде възпрепятстван и той има силна подкрепа в Централна Азия и на други места сред развиващите се страни.“

Китай смята, че търговията му с Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан е достигнала 70 милиарда долара през миналата година и се е повишила с 22% на годишна база през първото тримесечие на 2023 г.

„Новите пътища на коприната“

Централна Азия заема основно място в китайската инициатива „Новите пътища на коприната“, известна още като „Един пояс, един път“.

Въплътена от Си Дзинпин, който я стартира в края на 2013 г., тази фараонска програма е насочена, по-специално, към изграждането, посредством китайски средства, на пътища, пристанища, железопътни линии и други инфраструктурни обекти в чужбина. Азиатският гигант вече е инвестирал милиарди евро в експлоатацията на запасите от природен газ в Централна Азия и в изграждането на железопътни връзки, свързващи Китай с Европа през този район.

Срещата на върха е възможност за осигуряване на напредък в определени проекти, като например железопътната линия Китай-Киргизстан-Узбекистан или разширяването на петролопровода между Централна Азия и Китай.

Си Дзинпин заяви на своя киргизки колега Садир Джапаров, че Китай е „готов да работи с Киргизстан за изграждането на общност на добросъседство, приятелство, взаимен просперитет и съвместно бъдеще“.

Китайският президент даде подобни заявки и на своите колеги от Узбекистан – Шавкат Мирзиоев, Таджикистан – Емомали Рахмон и Туркменистан Сердар Бердимухамедов, призовавайки за насърчаване на икономическите и културните отношения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"