fbpx

В свързано с бедността проучване Словакия и Унгария изпреварват България

През 2023 г. 9,5% от населението на ЕС не е било в състояние да си позволи храна, съдържаща месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден, което е с 1,2 процентни пункта (pp) повече в сравнение с 2022 г. (8,3%), сочат данни на Евростат.

Фокусирайки се върху хората в риск от бедност, през 2023 г. делът на ниво ЕС е 22,3%, което показва увеличение с 2,6 процентни пункта в сравнение с 2022 г. (19,7%).

На национално ниво най-висок дял на хората в риск от бедност, които не могат да си позволят подходяща храна, е регистриран в Словакия (45,7%), следвана от Унгария (44,9%) и България (40,2%). От друга страна, най-нисък дял е регистриран в Ирландия (4,2%), следвана от Кипър (5,0%) и Португалия (5,9%).

В ЕС разликата между общото население и населението в риск от бедност по отношение на осигуряването на подходяща храна е 12,8 процентни пункта. На национално ниво Унгария отчита най-голяма разлика от 30,2 процентни пункта, следвана от Словакия (27,9 процентни пункта) и Гърция (27,3 процентни пункта). България е близо до тези най-негативни разлики (20%).

От другата страна са Швеция, Кипър, Люксембург, Португалия и Ирландия, които отчитат най-малки разлики, всички под 4,0 процентни пункта.

Капацитетът да си позволите храна с месо, риба или вегетариански еквивалент всеки втори ден е сред елементите, наблюдавани на ниво домакинство, за да се изчисли степента на тежки материални и социални лишения. Това е един от водещите индикатори на Европейския стълб на социалните права – Социално табло на показателите:

  • Равни възможности
  • Справедливи условия на труд
  • Социална защита и включване



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"