fbpx

Въглищните централи в Германия остават и тази зима в готовност за авариен капацитет

Изправено пред поредната зима на оскъдни газови доставки, германското правителство ще държи своите електроцентрали на лигнитни въглища в режим на готовност за още един сезон, въпреки че германските въглищни електроцентрали са предвидени за координирано и постепенно спиране в замяна на дял от 40 милиарда евро от правителствения фонд за преустановяване на въглищата, пише Euractiv.com.

На този фон обаче въглищните централи останаха в готовност миналата година, тъй като Германия беше изправена пред прекъсвания в доставките на газ, идващи от Русия след войната в Украйна, съчетани с неизправности в ядрения производствен капацитет на Франция.

С решение на германското правителство извънредната мярка, взета миналата година, ще бъде удължена за предстоящата зима, като се поддържат в готовност около 1,9 GW мощности от лигнитни въглища – добавяйки към съществуващите в Германия 45 GW въглищни електроцентрали.

Инсталациите за лигнитни въглища имат една единствена роля: да изместят газа от пазара на електроенергия в моменти на пиково търсене като начин за поддържане на ниски цени.

Резервът за доставки ще бъде активиран отново, за да се спести газ при производството на електроенергия и по този начин да се предотвратят затруднения в доставките на газ през отоплителния период 2023/2024 г.“, изтъква от правителството, цитирано от Euractiv.

Икономиите на газ се оценяват между 3,9 TWh и 5,6 TWh, което поддържа цените на електроенергията ниски в диапазон от 0,4 € за мегаватчас (MWh) до 2,8 € за MWh.

Това не са незначителни спестявания. Но тъй като въпросните електроцентрали ще работят с лигнитни въглища, най-големият замърсител на климата, тяхното въздействие върху климата също ще бъде значително.

В тази връзка правителството обявява че ще се опита да оцени допълнителните въглеродни емисии, причинени от поддържането на въглищни електроцентрали в режим на готовност, които се оценяват на диапазон между 2,5 и 5,6 тона CO2.

Берлин в същото време подчертава, че крайната цел за спирането на въглищата в идеалния случай през 2030 г. остава незасегната, както и климатичните цели.

Засега данните подкрепят това твърдение. През третото тримесечие на 2023 г. страната е произвела най-ниското си количество електроенергия чрез изгаряне на въглища – едва 22,2 TWh. Преди осем години тази цифра беше над 60 TWh, информира още Euractiv.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"