fbpx

Успяхме ли да усложним руския газов транзит през България

По време на петъчното си заседание парламентът наложи такса от 20 лв./MWh върху руския газ, който влиза и минава през страната.

Въпреки някои уговорки, това е сериозен удар върху износа на руски газ през България, тъй като в момента „Газпром“ транспортира повече газ през България – 52 млн. м3/ден, отколкото през Украйна.

Според енергийния експерт Илиян Василев това е „бомба с международно значение“. По думите му, „унгарците ще скочат първи, както и сърбите“, защото това на практика прави руския газ неконкурентен на регионалния пазар.

Външни наблюдатели коментират този ход на парламента, като част от опитите на правителството на България да получи пропуск за влизане в Шенген.

Припомняме, през „Балкански поток“ – продължение на „Турски поток“, България транзитира руски природен газ за Сърбия и Унгария. Съоръжението е изцяло резервирано от „Газпром“, след като чрез газопровода по дъното на Черно море до Турция и след това през България, Москва успя да заобиколи Украйна като транзитна стрната за газа в южно направление.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"