fbpx

Въпросът на деня: може ли Рияд да компенсира руския петрол

Когато френският президент Еманюел Макрон прошепна в ухото на Джо Байдън преди месец, че най-големият световен износител на петрол Саудитска Арабия има много малък допълнителен капацитет за увеличаване на производството, президентът на САЩ изглеждаше изненадан, изтъква Ройтерс в репортаж по темата.

Байдън трябва да кацне в Рияд по-късно този месец и вероятно ще чуе същото отрезвяващо послание – не разчитайте много на Саудитска Арабия да помогне за заместването на руския петрол.

Колко Саудитска Арабия – разглеждана като „централната банка“ на глобалния петрол – наистина може да изпомпва, е индустриална тайна и скептицизмът по този въпрос обикновено нараства в моменти на високи цени на петрола и напрегнато глобално производство. Кралството, което твърди, че може да изпомпва 12 милиона барела на ден, редовно доказваше в миналато, че съмняващите се грешат.

Но тъй като светът е изправен пред една от най-тежките си кризи на доставките, вътрешни лица от индустрията, източници от ОПЕК и други експерти се питат дали при текущия добив от най-малко 10,5 милиона барела на ден Саудитска Арабия наистина има още 1,5 милиона барела дневно „в ръкава си“, които могат да бъдат доставени бързо и устойчиво.

В допълнение към скептицизма относно свободния капацитет, Саудитска Арабия изпомпва под своята квота на ОПЕК въпреки почти рекордните цени на петрола, а данните на организацията показват, че сондирането на нови кладенци в кралството миналата година е останало доста под нивата преди пандемията.

Високопоставен източник от индустрията, който наскоро разговаря с ръководството на саудитската държавна петролна компания Aramco, посочи, че компанията има най-много още 1 милион барела на ден свободен капацитет, който е наличен безпроблемно.

При необходимост Aramco има 1 милион барела на ден, които могат да навлязат на пазара относително бързо, но това не може да се поддържа дълго“, казва източникът.

Друг високопоставен източник, позовавайки се на информация от частни разговори с вътрешни лица на Aramco, твърди, че неговите разузнавателни данни показват, че Aramco не може да изпомпва повече от 11 милиона барела на ден, без да използва запаси у дома и в чужбина в страни потребители като Япония, Холандия и Египет.

Aramco не разкрива нивото на запасите, но индустрията изчислява, че фирмата може да пусне допълнителни 0,3-0,5 милиона барела на ден за между 60 и 90 дни.

В изявление до Ройтерс Saudi Aramco заявява, че компанията поддържа максимален устойчив капацитет (MSC) на суров петрол от 12 милиона барела на ден и е изпомпвала толкова много преди две години.

Заслужава да се отбележи, че през второто тримесечие на 2020 г. поставихме дневен производствен рекорд от 12,1 милиона барела на ден“, изтъкват от компанията.

През 2020 г. такива темпове на изпомпване се задържаха само за няколко дни, а петролните търговци информират, че са видели голямо теглене на запаси от Aramco.

Наблюдателите от ОПЕК са забелязаха, че след като Саудитска Арабия отмени съкращението на добива, договорено в най-лошия период на пандемията, се отвори празнина между това, което Саудитска Арабия твърди, че произвежда, и това, което външни лица оценяват като производство.

През май други източници, които ОПЕК използва, за да проследи добива си, посочиха производството на Саудитска Арабия на 10,42 милиона барела на ден, над 100 000 барела на ден под нейната квота и това, което кралството казва, че произвежда.

Въпросните източници, които включват консултантски фирми и специализирани петролни новини и агенции за ценообразуване, избрани от ОПЕК, за да наблюдават нейния добив, са наследство от стари спорове за това колко петрол членовете наистина изпомпват.

Ако е достигнала максималния си капацитет, то тогава Саудитска Арабия е ограничена в способността си да предложи на Байдън незабавно увеличение на производството, дори ако това е цел на Рияд. Близкоизточната обиколка на Байдън е планирана за 13-16 юли.

Производственият капацитет на ОПЕК като цяло е намален от редица фактори, включително периоди на ниски цени на петрола на фона на глобален излишък през 2014-2016 г. и спад в темповете на сондиране поради пандемията от COVID през 2020 г.

Петролната индустрия на членовете на ОПЕК е изправена пред липса на инвестиции поради намаляващите приходи от петрол“, казва делегат на ОПЕК. „Спадът на световните цени на петрола винаги се отразява с известно забавяне на нивата на инвестициите в горната част на веригата.

Броят на завършените и готови за производство кладенци в Саудитска Арабия е намалял със 152 през 2021 г. – до 314. Това е рекорден минимум от 2017 г. насам, а спадът на годишна база е почти половината от общия спад в ОПЕК.

Броят на активните платформи в Саудитска Арабия се е увеличил с шест до 65 през 2021 г., въпреки че общият им брой остава доста по-нисък от средно 117те активни платформи, наблюдавани през 2017-2019 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"