fbpx

Еконорми в САЩ застрашават износа на втечнен газ за Европа

Най-големият износител на втечнен природен газ в САЩ, Cheniere Energy Inc, поиска от администрацията на Байдън да я освободи от ограниченията върху емисиите на причиняващи рак замърсители, като се аргументира, че те ще ги принудят да затворят за продължителен период и ще застраши усилията на страната да увеличат доставките за Европа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на документи, до които има достъп.

Искането поставя пред неудобна дилема администрацията на президента Джо Байдън, който се опитва да балансира усилията за намаляване на замърсяването от индустрията с изкопаеми горива срещу обещанията да помогне на европейските съюзници да прекратят енергийните връзки с Москва заради нейната инвазия в Украйна.

Отказът на Cheniere може да намали износа на LNG на Америка за месеци или години, докато удовлетворяването на искането му би означавало продължаващи емисии на токсични замърсители в бедните и малцинствените квартали, които Байдън обеща да защити.

Регулаторите в Тексас вече са разрешили на огромния завод за втечнен природен газ на Cheniere в крайбрежните покрайнини на град Корпус Кристи  превишаване на ограниченията за емисии на други замърсители.

Искането също така отразява огромната финансова уязвимост за Cheniere и неговите акционери в момент на увеличени продажби и нарастваща цена на акциите.

Поставеният въпрос е залегнал като правило в Закона за чист въздух на САЩ, наречено Национални стандарти за емисии на опасни замърсители (NESHAP), което налага ограничаване на емисиите на известни канцерогени, като формалдехид и бензол от стационарни горивни турбини.

Агенцията за опазване на околната среда (EPA) обяви през февруари, че от август правилото ще се прилага за два вида газови турбини, които са били оставени извън регламента в продължение на почти две десетилетия.

Турбините, задвижвани с газ, отделят формалдехид и други опасни замърсители чрез химическа трансформация, която се случва, когато метанът е прегрят.

Около 250 газови турбини в САЩ ще бъдат предмет на правилото, според списък на EPA, който показва, че Cheniere е единствената LNG компания, която използва този тип турбини и чиито съоръжения ще бъдат засегнати.

Базираната в Хюстън компания, която представлява около 50% от американските доставки на втечнен газ заявява пред EPA в поредица от имейли по-рано тази година, че нейните две съоръжения за втечнен природен газ в Луизиана и Тексас използват уникален дизайн на турбина, който не може лесно да бъде оборудван с контрол на замърсяването.

Потенциално налагането на значителни разходи и прекъсване на работата на американската LNG индустрия по време, когато администрацията е фокусирана върху стратегическата нужда на Европа да прекъсне зависимостта си от руския газ, е контрапродуктивно“, се казва в част от кореспонденцията.

В отделен имейл на Cheniere от 9 март, изпратен до други служители на EPA, се посочва, че работата по проектиране и инженеринг за оценка на осъществимостта на преоборудването на всичките 62 турбини в съоръженията вероятно ще отнеме „няколко години“, което ще направи невъзможно навременното изпълнение на федералния стандарт за замърсяване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"