fbpx

Влияе ли сянката на корупцията над бъдещото възстановяване на Украйна

Милиардите долари, обещани на Украйна от западните ѝ поддръжници могат да предизвикат големи изкушения в една от най-корумпираните страни в Европа. Тази седмица, на среща в Швейцария, основните съюзници на Украйна обвързаха помощта си с укрепването на правовата държава и изкореняването на корупцията, сочи в свой анализ France 24*.

От началото на руската инвазия държави, международни институции и частни организации се мобилизират неуморно, за да подкрепят финансово и военно Украйна. Според германския институт Kiel, обявените към 6 юли помощи за Киев се оценяват на над 80 млрд. евро, като по-голямата част от тях идват от западните страни начело със САЩ.

Това са астрономически суми, които ще продължат да заливат страната през следващите години. Затова на конференцията в Лугано в началото на седмицата бяха поставени основните принципи на възстановяването на опустошената страна.

Според украинския министър-председател Денис Шмигал, Украйна се нуждае от 750 млрд долара (730 млрд евро) за бъдещото си възстановяване.

Но предоставянето на тези пари няма да бъде безусловно, предупредиха представителите на съюзниците на Киев. В съвместната си декларация бъдещите дарители подчертаха важността „правовата държава да бъде системно укрепвана и корупцията да бъде изкоренена“.

От своя страна Денис Шмигал обеща, че корупцията ще бъде „елиминирана“ чрез разписването на многобройни процедури, които ще се отнасят до строителния отрасъл и митническия контрол.

Реформите са започнали от 2014 година

Въпреки тези декларации за добрите намерения, рискът от корупция е изключително висок в страна, намираща се в състояние на война със слаби държавни институции, върху която ще се изсипят десетки милиарди международна помощ.

Смята се, че 7,5% от помощите, предоставени на най-бедните държави, се отклоняват в места, които представляват данъчен рай поради липса на прозрачност на контрола“, обяснява Лоанс Фабр, програмен директор в международната организация „Прозрачност без граници“. „Без съмнение Украйна не е по-различна от страните, в които се изляха огромни фондове, вследствие на война или катастрофални събития. Достатъчно е да споменем Афганистан, Ирак или Хаити“.

В класацията си от 2021 г. „Прозрачност без граници“ поставя Украйна на 122-ро място от 180 по мащаби на корупцията, явление, което по определение е дълбоко прикрито и трудно подлежи на количествено измерване. Преди конфликта страната се намираше на трето място сред най-корумпираните на европейския континент след Русия и Азербайджан.

Страната получава резултат 32, което е с 50% по-малко от средното за ЕС. Украйна е изправена пред корупция, обхващаща държавния сектор. Все пак истина е, че тази цифра се подобрява през последните десет години, благодарение на серия от реформи“, уточнява Лоранс Фабр.

Началото на позитивните промени беше дадено с революцията на Майдана. След 2014 г. при президентството на бившия проевропейски настроен милиардер Петро Порошенко, в Украйна бяха проведени редица институционни реформи, насочени да променят имиджа ѝ на страна пропита от културата на бакшиша и подкупа.

Сянката на олигарсите

В центъра на това обновяване е системата ProZorro, интернет платформа за предоставените обществените поръчки. Нейният лозунг е прозрачност. След като процедурата на дадена обществена поръчка е приключила, фирмите или дори обикновените граждани могат да се запознаят чрез Интернет с цялата информация, отнасяща се до сключените от държавата договори.

След 2014 г. държавните служители са длъжни да декларират доходите и имуществото си. Тази информация също е достъпна on-line. Година по-късно в Украйна беше създадено Национално антикорупционно бюро (НАБУ), юридическият инструмент на държавата. То може да предизвиква разследване, но няма право да обвинява заподозрените.

Избраният през 2019 г. с ясен мандат за борба срещу корупцията Володимир Зеленски, също умножи усилията, макар и с променлив успех, за да подобри прозрачността в обществения живот. През септември 2021 г. той успя да прокара закон, имащ за цел да ограничи влиянието на шепата олигарси върху политическия живот и средствата за масова информация на бившата съветска република. Много милиардери получиха забрана да финансират политическите партии или да се срещат като частни лица с висши държавни функционери.

Но украинският президент се сблъсква със силна опозиция, най-вече в лицето на Конституционния съд. През октомври 2020 г., сезиран от проруски депутати, той обяви за противозаконни поредица от антикорупционни мерки, между които наказателната отговорност за висши държавни служители, които са подали декларации с невярно съдържание.

„Екзистенциален момент“ за Украйна

За Украйна продължаването на антикорупционните раформи, започнати през 2014 г. днес има жизненоважно значение, не само за да може да се възползва от западната помощ, но и за да може да се надява, че ще бъде приета в редовете на ЕС и НАТО.

В реч пред украинските депутати в началото на юли, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, приветства предприетите мерки за създаването на „впечатляваща антикорупционна машина“ и насърчи Киев да засили темпа на реформите. Тя определи това като необходим етап преди да се надяват, че могат да претендират за европейско бъдеще.

Има прекрасни институции, но трябва да бъде осигурено тяхното функциониране чрез подбора на честни хора, най-вече в съдилищата“, твърди Лоранс Фабр.

Според някои експерти конфликтът с Русия допринесе за сплотяването на украинския народ в битката, която правителството поведе с корупцията. „Това е екзестенциален момент. Украинците се бият за страната си, за свободата си, за семействата си. Не мисля, че корупцията ще бъде толерирана. Има хора, които ще бият тревога, за да предотвратят това. Това не означава, че няма да има изкушения“, твърди бившата американска посланичка в Украйна Мари Йованович пред Ню Йорк Таймс.

Трябва да вземем много насериозно възстановяването на Украйна, реформирането на Украйна“, заяви съветникът на Володимир Зеленски Александър Роднянски пред АФП по време на конференцията в Лугано. „Влизането в ЕС представлява такъв силен мотив, че хората ще подкрепят всички промени и реформи, необходими за постигането на тази цел“.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"