fbpx

Важен турски терминал спря да приема руски петролни продукти

Един от средните по големина средиземноморски петролни терминали на Турция – терминалът Dortyol – вече няма да приема руски внос, след като получи рекордни обеми миналата година. Това се случва на фона на засилен натиск за санкции от страна на Съединените щати, съобщава Ройтерс.

Турция се превърна в един от най-големите вносители на руски суров петрол и горива от 2022 г., след като Западът наложи санкции на Москва за нахлуването в Украйна. Русия отговори на това, пренасочвайки петрола от Европа и САЩ към Азия, Турция и Африка.

Global Terminal Services (GTS), която управлява терминала в югоизточната провинция Хатай в Турция, заяви, че е съобщила на клиентите си, че няма да приема никакви продукти от Русия.

GTS реши да прекъсне всички възможни връзки с руски петрол и съответно декларира на клиентите си в края на февруари 2024 г., че дори и да няма нарушение на закони, разпоредби или санкции, няма да приеме никакви продукти с руски произход или продукти, заредени от Руските пристанища като допълнителна мярка към действащите санкционни правила“, изтъква GTS пред Ройтерс. Компанията уверява, че всички предишни операции са били в пълно съответствие със санкциите, включително тавана на цените на G7.

Заплахата на САЩ да наложи санкции на фирмите, които правят бизнес с Русия, вече охлади турско-руската търговия, нарушавайки или забавяйки някои плащания както за вносния петрол, така и за турския износ.

GTS Terminal – който внася, изнася и съхранява горива и суров петрол – е получил 11,74 милиона барела руски суров петрол и горива миналата година, показват данни от фирмата за анализ на корабоплаването Kpler. Това го прави седмия най-голям терминал за внос в Турция по обем, издигайки се от номер 10 през 2021 г. Неговият внос на руски суров петрол и горива през 2023 г. е около седем пъти по-висок от общия обем, получен от всички източници през 2021 г., последната пълна година преди инвазията на Русия в Украйна.

Износът от терминала също е скочил през 2023 г., като се увеличава почти пет пъти спрямо 2021 г. до около 24,7 милиона барела, според Kpler.

Последният танкер, разтоварен в Dortyol, е пристигнал на 19 февруари, доставяйки 511 000 барела дизелов товар от руското балтийско пристанище Приморск, показват още данните на Kpler, цитирани от Ройтерс.

Обичайните дестинации за петрол, изнасян от Dortyol, включват гръцките пристанища Коринт, Елефсис и Солун и северозападните европейски центрове за търговия, рафиниране и съхранение на петрол Ротердам и Антверпен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"