fbpx

Възобновен е проектът за изграждането на транссахарския газопровод

Даден е нов тласък на проекта за изграждането на транссахарския газопровод (TSGP). Той е с дължина 4000 км, започва в Нигерия, прекосява Нигер и ще завърши на алжирския бряг. Неговата цел е да осигури износ за Европа. Министрите на Нигерия, Алжир и Нигер и техните екипи се събраха в началото на седмицата в Абуджа. Това е втората среща след тази през февруари 2022 г. в Ниамей. Тристранната среща потвърди волята на трите държави да възобновят проекта, който беше замразен от няколко години, съобщава RFI.

В Абуджа е създадена работна комисия и са набелязани първите етапи в пътната карта. Приоритетът е да се направи проучване относно осъществимостта на проекта, създаден през 2006 г. и преразгледан отново през 2012 година. Основната задача: „Да се върви напред бързо и качествено“. Следващата тристранна среща е предвидена за месец юли в Алжир.

Защо се възражда днес този проект? „Защото днес възникна тази възможност“, споделя експерт.  Цената на газа скочи. От друга страна, макар газът да е изкопаем енергиен източник, той е включен в енергийния преход. Нещо повече, настоящата политическа обстановка кара европейците да търсят нови източници за доставка.

Днес инвеститорите трябва да бъдат много по-склонни да участват в този проект, чиято стойност се изчислява на над 10 млрд. долара. Друго предимство на транссахарския газопровод: Алжир и Нигерия вече участват отделно в други инфраструктурни проекти, които биха могли да бъдат използвани и за TSGP.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"