fbpx

Вече може да искаме пари по Плана за устойчивост

България е договорила и подписала най-бързо от всички страни-членки Оперативни договорености с Европейската комисия. Това е станало днес и е последното необходимо споразумение във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост преди страната ни да подаде официално искане за получаване на средства по механизма, съобщават от Министерството на финансите.

В следващите дни предстои изпращането на първото искане за получаване на средства по механизма, които, след двумесечна оценка от страна на ЕК и процедура в Съвета, се очаква да пристигнат през есента.

Въпреки че българският план е 24-тия приет, България е 15-тата страна с Оперативни договорености с ЕК. Процесът обикновено отнема между 5 и 7 месеца, като е достигал и до 10. Българското правителството е успяло да финализира процеса за по-малко от 3 месеца след одобрението на българския план от Съвета на ЕС.

Оперативното споразумение уточнява допълнително отговорните институции, начина на проверяване за постигането на договорените цели и практически въпроси около начина на сътрудничество при наблюдението на изпълнението на Плана. То ще бъде публикувано на уебсайта на Европейската комисия след приключването на техните вътрешни процедури.

От МФ изтъкват, че това потвърждава, че няма забавяне в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. За по-малко от 3 месеца е подписано и ратифицирано Финансово споразумение, изпълнени са всички законодателни мерки във връзка с първото плащане, изградена е информационна система и е разработена и приета вътрешна нормативна база за изпълнението на реформи и инвестиции, включително Система за управление и контрол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"