fbpx

Високата цена на глобалната икономическа фрагментация

В свят, податлив на шокове, икономиките трябва да бъдат по-устойчиви – индивидуално и колективно. Сътрудничеството е от решаващо значение, но по-големият протекционизъм може да доведе до фрагментация и дори да раздели нациите на съперничещи си блокове точно когато нови сътресения разкриват нестабилността на световната икономика, изтъква управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в своя публикация за изданието Foreign Affairs, резюмирана от блога на МВФ…

Въпреки че оценките за цената на фрагментацията варират, по-големите ограничения на международната търговия биха могли да намалят глобалното икономическо производство с до 7 процента в дългосрочен план, или около 7,4 трилиона долара в днешни долари. Това е еквивалентно на комбинирания размер на френската и германската икономика и три пъти годишното производство на Субсахарска Африка.

Очевидно е необходимо по-съзнателно глобално сътрудничество. Международните институции могат да играят жизненоважна роля, обединявайки страните, за да помогнат за решаването на глобалните предизвикателства, изтъква още Георгиева.

Има признаци, че сътрудничеството се проваля. Както показва Графиката на седмицата, новите търговски бариери, въвеждани всяка година, са се увеличили почти три пъти от 2019 г. до почти 3000 миналата година.

Други форми на фрагментация – като технологично отделяне, нарушени капиталови потоци и миграционни ограничения – също ще повишат разходите. Освен това глобалните потоци от стоки и капитали се стабилизираха след световната финансова криза. Изследванията на МВФ показват, че геополитическите подравнявания все повече влияят както на преките чуждестранни инвестиции, така и на портфейлните потоци.

МВФ продължава да подчертава, че международната общност, подкрепяна от глобални институции като фонда, трябва да преследва целенасочен напредък там, където има допирни точки, и да поддържа сътрудничество в области, където бездействието би било опустошително.

Политиците трябва да се съсредоточат върху въпросите, които имат най-голямо значение не само за богатството на нациите, но и за икономическото благосъстояние на обикновените хора“, пише още Георгиева във Foreign Affairs и добавя – „те трябва да поддържат връзките на доверие между страните, когато е възможно, за да могат бързо да засилят сътрудничеството, когато дойде следващият голям шок.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"