fbpx

Япония помага на Бил Гейтс за изграждане на високотехнологичен ядрен реактор в САЩ

Японската агенция за атомна енергия (JAEA) и Mitsubishi Heavy Industries Ltd (7011.T) са готови да си сътрудничат със Съединените щати и компания, създадена от Бил Гейтс, за изграждането на високотехнологичен ядрен реактор в Уайоминг, съобщава всекидневникът Yomiuri, цитиран от Ройтерс.

Страните ще подпишат споразумение още през януари за предоставяне на техническа поддръжка и данни от собствени модерни реактори на Япония.

TerraPower, предприятието за ядрена енергия, основано от Гейтс, ще отвори своя завод за натрий в Уайоминг през 2028 г. Правителството на САЩ ще осигури финансиране за покриване на половината от проекта на стойност 4 милиарда долара.

Заводът за натрий на TerraPower ще бъде построен в Кемерер, отдалечен град в западната част на Уайоминг, където въглищната централа Naughton трябва да бъде затворена през 2025 г. В очакване на разрешения, централата с мощност 345 мегавата ще отвори врати през 2028 г. по график, определен от Конгреса.

Първоначално Terrapower проучваше перспективата за изграждане на експериментална ядрена централа с държавната China National Nuclear Corp, докато не беше принудена да търси нови партньори, след като администрацията на Доналд Тръмп ограничи ядрените сделки с Китай, пише още агенцията.

Съединените щати се конкурират с Китай и Русия, които също се надяват да изградят и изнасят модерни реактори. Япония, от друга страна, има горчив опит на извеждане от експлоатация на своя прототип на усъвършенстван реактор Monju през 2016 г., проект, който струва 8,5 милиарда долара, но даде малко резултати и сериозни спорове.

Въпросното съоръжение бе споходено от аварии и регулаторни нарушения, довели до затварянето му на фона на обществено недоверие към ядрената енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 г.

От Ройтерс уточняват, че JAEA и Mitsubishi не са открити за коментар, тъй като офисите им са затворени за новогодишните празници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"