fbpx

За да поправите икономиката, опитайте да преподавате икономика

Икономическото образование има големи проблеми, изтъква икономистът Александър Солтър* в статия за изданието Econlib. По думите му докторантските програми произвеждат приложни математици и статистици с малко или никакви познания по теория на цените. „На бакалавърско ниво социалният контрол („провал на пазара!“) и активизмът („неравенство!“) са заменили внимателното разсъждение относно пазарите и политиката. Много малко програми възпитават у учениците признателност за силата и универсалността на икономическия начин на мислене“, отбелязва авторът.

Учебните програми по икономика изглеждат по така поради десетилетия на постепенен и несвързан избор на теми и методи. Те може да са били защитими по това време. Но резултатът е курс на обучение, който оставя учениците зле подготвени да говорят или пишат интелигентно за икономиката, изтъква още Солтър и добавя:

Имаме нужда от рестартиране. Дори при това закъснение има достатъчно добри икономисти на отговорни позиции в академиите, за да направят разликата. Време е да премахнем „мрачното“ от „мрачната наука“ и да преосмислим това, което преподаваме. Трябва да започнем с нашите основни текстове.

Няма универсално най-добра учебна програма за всички училища. Различните програми могат да наблегнат на различни неща, особено в техните специални подполета. Но има няколко текста, които са издържали изпитанието на времето и продължават да предлагат дълбоко прозрение.

Ако бях отговорен за проектирането на учебна програма, ето книгите, около които бих изградил програма, посочва Солтър, отбелязвайки отделните степени на икономическо обучение –

  • Увод в икономиката
  • Икономика за средно ниво
  • Икономика за напреднали
  • Математическа икономика
  • Придружаващи текстове
  • Решаване на проблеми

с кратки коментари за най-подходящите текстове и автори.

*Александър Уилям Солтър е доцент по икономика в колежа по бизнес „Ролс“, сътрудник по сравнителна икономика в Института за свободен пазар на TTU, старши сътрудник в проекта Sound Money на AIER и сътрудник на State Beat с Young Voices




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"