fbpx

За енергийния преход светът има нужда от нови 25 млн. км електрически мрежи

Нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) показва, че утрояването на възобновяемите източници на енергия и удвояването на енергийната ефективност са осъществими при подходящите благоприятни условия, предлагайки посока за национални политики и международно сътрудничество…

Пълното изпълнение на забележителните енергийни цели, установени на конференцията за климата COP28 в Дубай миналата година, ще намали емисиите на парникови газове и ще ускори значително трансформацията на глобалния енергиен сектор, сочи докладът на МАЕ, който може да служи като наръчник за страните, които се обръщат колективни обещания в действие.

На COP28 близо 200 страни се съгласиха да работят за постигане на амбициозен набор от глобални енергийни цели като част от резултата, известен като Консенсус на ОАЕ – обещание за постигане на нетни нулеви емисии от глобалния енергиен сектор до 2050 г., преход от изкопаеми горива, тройна възобновяема енергия енергиен капацитет и удвояване на темпа на подобрения на енергийната ефективност до 2030 г. и ускоряване на внедряването на други технологии с ниски емисии. Доклад на МАЕ е първият цялостен глобален анализ на това какво ще се постигне с прилагането на целите на практика – и как може да се направи.

„Целите, поставени от близо 200 държави на COP28, могат да бъдат трансформиращи за глобалния енергиен сектор, като го поставят на магистрала към по-сигурно, достъпно и устойчиво бъдеще. За да сме сигурни, че светът няма да пропусне тази огромна възможност, фокусът трябва бързо да се измести към изпълнението“, заявява изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. По думите му по-нататъшното международно сътрудничество е от жизненоважно значение за осигуряване на подходящи за предназначението мрежи, достатъчно съхранение на енергия и по-бърза електрификация, които са неразделна част от прехода към чиста енергия бързо и сигурно.

Според доклада целта за утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. е постижима благодарение на благоприятната икономика, големия производствен потенциал и силните политики. Но по-големият капацитет не означава автоматично, че повече възобновяема електроенергия ще изчисти световните енергийни системи, ще намали разходите за потребителите и ще намали използването на изкопаеми горива.

За да отключат пълните ползи от целта за утрояване, страните трябва да предприемат съгласувани усилия за изграждане и модернизиране на 25 милиона километра електрически мрежи до 2030 г., отбелязва докладът. Светът също ще се нуждае от 1 500 гигавата (GW) капацитет за съхранение на енергия до 2030 г., от които 1 200 GW трябва да идват от съхранение на батерии, 15-кратно увеличение спрямо днешното ниво.

Докладът подчертава необходимостта от по-подробен, специфичен за всяка страна, подход за постигане на критичната цел за удвояване на енергийната ефективност до 2030 г. Постигането на това потенциално би намалило световните енергийни разходи с почти 10%, емисиите с 6,5 милиарда тона и би укрепило националните енергийна сигурност.

И все пак, за да се стигне дотам, правителствата по света трябва да превърнат енергийната ефективност в много по-голям политически приоритет и да се съсредоточат безмилостно върху ключови действия. За напредналите икономики това означава да се ориентират към електрификацията, като се има предвид, че удвояването на ефективността изисква увеличаване на дела на електричеството в световното потребление на енергия до 30% до 2030 г. Докладът отбелязва, че електрическите превозни средства и термопомпите са значително по-ефективни от традиционните им алтернативи. Междувременно за развиващите се икономики по-строгите стандарти за ефективност – особено за охлаждащо оборудване като климатици – са жизненоважни за по-бърз напредък. А за страните без пълен достъп до модерни форми на енергия, постигането на целта за устойчиво развитие за универсален достъп до чисти консумативи за готвене значително намалява търсенето на енергия, трансформира живота и поминъка и предотвратява милиони ранни смъртни случаи.

Докладът констатира, че пълното постигане на целите на COP28 за възобновяеми енергийни източници и ефективност би намалило глобалните емисии с 10 милиарда тона до 2030 г. в сравнение с това, което иначе се очаква, помагайки да се даде на света шанс за битка за постигане на температурните цели на Парижкото споразумение.

Докладът е публикуван по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, което съвпада със седмицата на климата в Ню Йорк. В допълнение към публикуването на доклада COP28, МАЕ актуализира също своя изследовател на климатичните обещания. Интерактивният онлайн инструмент предоставя подробна информация за средносрочни и дългосрочни планове за климата за повече от 190 страни, включително прогнози за подразбиращите се намаления на емисиите в енергийния сектор. Той също така съдържа списък на всички нетни нулеви обещания в световен мащаб, включително техния правен статут и целева година.

Y29uc29sZS5sb2coImxvZzEiKTs=




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"