fbpx

За инвеститорите: 164 общини с висока безработица и възможност за 0% корпоративен данък

Важно за всеки един инвеститор е да знае за възможността за 0% корпоративен данък в общините с над 25% над средната безработица, които наброяват 164 от 265 общини към 2021г. България е лидер по отношение на данъчната система в ЕС и това е едно от основните ни конкурентни предимства, които страната предлага.

Това е сред изводите в 13-тото поредно издание на “Bulgaria in Figures®”, представено от Българска търговско-промишлена палата. То отразява основните макроикономически индикатори на страната за последните пет години, както и обръща специално внимание на мястото на България в международни класации, което е първият досег на чуждестранните инвеститори с действителността в страната. Според БТПП, критичните позиции на България в международните класации могат да послужат като фундамент, от който да се изходи за създаването на бъдеща управленска програма пред законотворците.

През 2021 година БВП на страната достига 68 млрд. евро, което е най-високото ниво до момента, при ръст на БВП от 3,6% и инфлация на нива от 3,3 %. Уточнява се, че съвсем естествено е повишаването на БВП при текущите инфлационни равнища от близо 17% (към м.юни 2022г.). Безработицата остава на много ниски нива, въпреки че все още не може да се компенсират последствията от пандемията и да се достигнат предкризисните нива (4,2% през 2019г.)

Износът през 2021 г достига рекордни нива от 35 млрд.евро или ръст от 24%, което се дължи на възстановяването на веригите за доставки и развитието на пандемията. Отново поради повишената инфлация се очаква 2022г. да регистрира още по-добри резултати по отношение на износа на страната ни, но при понижен марж на печалбата на предприятията. Водещите търговски партньори на България по отношение на износа и през тази година са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Турция.

Вносът на стоки и суровини също регистрира рекордни нива през 2021г, като търговското салдо остава отново негативно за страната ни.

В текущата ситуация на пандемична обстановка и военен конфликт, недалеч от нас, както и на голяма несигурност в доставките и цените на суровините и енергийните продукти инвестиционната активност се развива с бавни и силно премерени темпове. През 2021г. годишната инфлация  достига нива от 3,3 %, но очакванията са тя достигне през 2022г. годишни нива от над 12%.

Пазарът на труда у нас е представен от 54% мъже и 46% жени. Средната работна заплата продължават да расте, достигайки 782 евро през 2021г., а през  първото тримесечие на 2022г. 814 евро.

Изданието информира още, че България подобрява ранга си в класацията „Индекс на икономическата свобода“, където от 35-то място през 2021 страната се изкачва до 29-та позиция от 177 държави. България запазва мястото си в Класацията за световната конкурентоспособност на Международния институт за управление на мениджмънта (IMD), където се позиционираме на 53-то място от 63 страни. Негативно е, че в някои класации България влошава мястото си като “Индекс за върховенство на закона” на World Justice Project, където понижаваме позицията си от 53-то място през 2020г. от 128 страни до 62-ро място през 2021г., въпреки включването на 11 нови страни в класацията страната ни влошава позицията си с 9 места. От 32-ро място през 2020г. България изпада до 36-тото място и в индекса за „Икономическа свобода по света“. България се позиционира по-лошо и в “Индексa на глобализация”, където пада с една позиция по-надолу до 33-то място от 208 страни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"