fbpx

Богаташи и VIP персони гневни на сайтовете, проследяващи частните им полети

В социалните мрежи множество акаунти гледат под лупа движенията на частните самолети на големите богаташи. Докато някои от тях се задоволяват просто да проследяват техните полети, без да предявяват някакви конкретни претенции, други осъждат негативното им въздействие върху околната среда, разказва Capital.fr*.

Как да разгневите висшите китайски функционери, Илон Мъск и Кайли Дженър? Като проследите полетите на частните им самолети. Сайтовете и акаунтите в Twitter, които следят въздушния трафик в реално време, предизвикват враждебните им реакции – от прости оплаквания до искания за конфискация на оборудването. Всяка година руски компании за въздушен превоз на товари, саудитски собственици на самолети и други видни личности искат от Дан Стройферт, основател на американския сайт за проследяване на полети ADS-B Exchange, да спре да публикува придвижването им. Без успех.

Досега не сме свалили нищо от нашите сайтове. Това е публична информация. И не искам аз да съм арбитърът, който да решава кой крив, кой прав„, казва Щройферт. Съществуват някои ограничения, но службите, които следят траекториите на полетите, посочват, че основният източник на информация е наличен и законно достъпен за всеки, който разполага с необходимото оборудване.

Американският закон изисква, когато въздухоплавателните средства се намират в определени райони, да бъдат оборудвани със сателитна система ADS-B, която периодично изпраща радиосигнали за позицията на самолетите на ръководителите на полети. Сайт като Flightradar24 има 34 000 наземни приемника по целия свят, които могат да улавят тези сигнали, данните, изпратени до централна мрежа, разписанията на полетите и друга информация за самолетите.

Идентифицирането на собственика на самолет е отделен въпрос, отбелязва 19-годишният Джак Суини, създател на Twitter акаунта „Celebrity Jets“, който успя да открие частния самолет на Илон Мъск след справка с публичните архиви на американкото правителство. Собственикът на Tesla му предложи 5000 долара, за да закрие акаунта „ElonJet“ с над 480 000 абонати, който следи всички движения на самолета на мултимилиардера.

Той предизвиква голям интерес, а аз правя нещо, което работи. Хората обичат да виждат какво правят знаменитостите, особено в светлината на проблема с въглеродните емисии„, отбелязва Суини пред AFP, имайки предвид възмущението от огромното количество парникои газове, които самолетите отделят. Публикуването на този вид информация в Twitter „позволява на хората по-лесно да разберат за какво става дума“, добавя той.

Данни със свободен достъп

През юли акаунтът „Celebrity Jets“ разкри, че телевизионната риалити звезда Кайли Дженър е взела частен самолет за 17-минутен полет до Калифорния, което предизвика възмущение в социалните медии. „Казват ни на нас, хората от работническата класа, да се чувстваме виновни, че ползваме веднъж годишно самолет, за да отидем на така необходимата ни почивка, докато тези знаменитости се возят на частни самолети през ден, сякаш е Uber“, туитна един възмутен потребител. Нито Суини, нито Щройферт споменават, че има червена линия по отношение на публикуването на въздушните маршрути, която не биха преминали. „Данните са налице. Просто ги разпространявам“, казва Джак Суини.

Тази дейност генерира доходи, макар че е трудно да бъде оценен техният размер. Дан Стройферт признава, че изкарва прехраната си по този начин, но отказва подробности, докато Суини уверява, че акаунтите за проследяване на полети са му донесли около 100 долара на месец. Flightradar24 не дава подробности за оборота си. Като се абстрахираме от гнева на знаменитости и милиардери, проследяването на полети може да има големи последици. Например полетът за твърде оспорваното посещение на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван беше проследен от повече от 700 000 души на сайта Flightradar24 до момента на кацането.

През август доклад на една неправителствена организация въз основа на данни от системата ADS-B, обвини Frontex (Европейската агенция за гранична и брегова охрана), че улеснява връщането на мигрантите, опитващи се да прекосят Средиземно море. Американските медии я използваха, за да разкрият и осъдят полетите, извършвани от службите с цел контрол на антирасистките демонстрации във Вашингтон през 2020 г. След тези разкрития десетки членове на Конгреса призоваха в писмо ФБР и други правителствени агенции като Националната гвардия да „спрат да наблюдават мирни протестиращи“.

Навсякъде по света правителствата ясно дадоха да се разбере, че не приветстват използването на тези технологии и този тип данни. Китайските държавни медии съобщиха през 2021 г., че правителството е иззело стотици приемници, използвани от сайтове за проследяване на полети в реално време, твърдейки, че съществува риск от „шпионаж“. „В много случаи авторитарните режими не харесват този вид прозрачност“, добавя Дан Щройферт.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"