Започваме износ на яйца за Израел, Тел Авив с интерес и към телешкото месо

Започваме износ на яйца за Израел, Тел Авив с интерес и към телешкото месо

Израел разрешава вноса на яйца от България, съобщават от Министерството на икономиката след среща в Тел Авив между министър Никола Стоянов и министъра на земеделието и селските райони Ави Дихтер.

Изтъква се, че импортът на яйца от страната ни е бил ограничен от години. Същевременно български компании имат интерес към израелския пазар и Службата по търговско-икономически въпроси е задействала процедура за получаване на разрешително за тази дейност. Процесът е дълъг и сложен и затова е отнел около година, но днес лично министърът на земеделието съобщи, че е приключил с положително решение.

Двамата министри са се договорили да проучат възможността и за подобно разрешение за телешко месо от България, както и последващо насърчаване на експорта му. Израел има интерес и за увеличаване на вноса от България на зърнени култури – пшеница и др.

Представени са били някои от постиженията на Израел в земеделието – рециклиране на отпадна и преработка на морска вода, мониторинг на културите и др. Предложено е и създаването на съвместна инициатива между Министерството на земеделието и селските райони и българската Служба по търговско-икономически въпроси, в рамките, на която, в оперативен порядък, да се обсъжда опита на двете държави като информацията да бъде предоставяна на българските институции и бизнес.

България и Израел проучват и стартирането на дейности за обмяна на знания и съвместно производство в отбранителната индустрия. Това става ясно от среща на Стоянов с министъра на отбраната на Израел Йоав Галант. Българският министър е представил българската военно-промишлена индустрия и в частност държавните компании „Вазовски машиностроителни заводи” и „Авионамс”.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"