fbpx

Откриха ензим, който превръща въздуха в електричество

Учени от Австралия са успели да идентифицират ензим, способен да преобразува съдържащия се във въздуха водород в електричество, съобщава Capital.fr.

Считана за свещения граал на енергийния преход, възможността за преобразуване на въздуха в електричество вече не е научна фантастика. Всъщност, според проучване, публикувано в научното списание Nature, екип от изследователи от университета Монаш в Мелбърн е успял да идентифицира активен ензим в бактерия, живееща в почвата, който извлича водорода, съдържащ се в околния въздух, за да го преобразува в енергия.

Въпросният ензим, който учените са кръстили „Huc“, идва от бактерията Mycobacterium smegmatis. Това е една от многото бактерии, които използват водорода, съдържащ се във въздуха, който дишаме, за да генерират необходимата енергия за оцеляването си. Веднъж отделен от бактериите, Huc „може да превърне водорода във въздуха в електрически ток, който можем да измерим и който може да захранва малка електрическа верига„, обяснява водещият автор на изследването д-р Рис Гринтер.

Водородът е най-простата молекула, състояща се от два положително заредени протона, свързани чрез връзка, образувана от два отрицателно заредени електрона. Huc прекъсва тази връзка, протоните се отделят и електроните се освобождават„, разказва Крис Грийнинг, друг от авторите на изследването.

Да се мине на по-високо ниво

Екипът са оптимисти за възможността в бъдеще Huc да се използва за създаване на енергия от околния въздух, но днес капацитетът за генериране на електричество от ензима остава ограничен. „Количеството енергия, осигурено от водорода във въздуха, би било малко, но вероятно достатъчно за захранване на биометричен монитор, часовник, LED крушка или обикновен компютър“, подчертават изследователите и уточняват, че с повече водород на изхода „ензимът потенциално може да захранва по-големи устройства“.

Сега изследователите ще се опитат да получат няколко грама от ензима Huc, което ще проправи пътя за промишлено производство в близко бъдеще.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"