Фалитът на SVBank: надсмива ли се биткойн над неуспехите на американските финанси

Фалитът на SVBank: надсмива ли се биткойн над неуспехите на американските финанси

Това е тежък удар в лицето на традиционните финанси. Докато американската банкова система се тресе след фалита на Silicon Valley Bank и няколко регионални учреждения, пораждайки страхове от прехвърляне на заразата в целия свят, криптовалутите демонстрират добро здраве. Биткойн отбеляза увеличение на стойността си с близо 25% през последните 36 часа, пише RFI*.

Превърнал ли се е биткойн в сигурно финансово убежище в същата степен като златото, което също рязко поскъпна през последните дни? Може да се мисли така, като се има предвид впечатляващото покачване на цената на биткойна и криптовалутите като цяло през последните дни. По ирония на съдбата, това внезапно възкръсване ни дава малък повод да припомним какво всъщност представлява биткойнът.

Създаден след финансовата криза от 2008 г., в отговор на недостатъците на традиционните финанси, той се превръща в знаме на онези, които не вярват в регулаторните механизми на централните банки. Кризата от 2008 г. всъщност извади на бял свят неспособността на американския Федерален резерв,да предотврати кризата с високорисковите кредити и ексцесиите на Уолстрийт. Беше необходима намесата на президента Обама, за да бъдат приети по-строги мерки за контрол. Но впоследствие, в някои щати като Калифорния, банкерите предприеха активно лобиране, за да накарат администрацията на Тръмп да облекчи тези финансови ограничения. Сред тези банкери беше Грег Бекер, президентът на SVB, която стои в основата на настоящата криза. Сега обаче нещата се обърнаха срещу него и той е обект на остри коментари в американските социални мрежи.

Днес, докато Уолстрийт се тресе из основи, биткойнът отново привлича вниманието на тези, които се застъпват за децентрализирани финанси, тоест финанси, освободени от опеката на централните банки и за един контрол от страна на притежателите на криптовалутите.

Повишаването на лихвените проценти се отдалечава

Но възкръсването на биткойна не се обяснява само с недоверието на част от Америка към банките. Няколко конюнктурни фактора допринасят за покачването му. На първо място, фактът, че американските власти бързо гарантираха депозитите на определени банки в затруднение, облекчи пазарите. Тази гаранция, например, спаси клиентите на Signature Bank, много от които бяха играчи на пазара на криптовалутите.

Но основният фактор, обясняващ възхода на биткойна, е убеждението, че в в условията на настоящата криза американският Федерален резерв няма друг избор, освен да преустанови политиката си на повишаване на лихвените проценти. Всъщност в продължение на близо година, с цел да укроти инфлацията, FED постепенно повишаваше лихвите си, които днес се намират в диапазона между 4,25% и 4,5%. Това прави криптовалутите по-малко атрактивни в сравнение с възвръщаемостта, предлагана от държавните съкровищни бонове, например.

Краткотрайно явление или траен ръст?

Това възходящо движение обаче все още далеч не е гарантирано във времето, тъй като криптовалутите са свикнали с изключителна волатилност. Преди тази банкова криза, американските регулатори бяха в процес на създаване на по-строги регламентации за системата на криптовалутите след множеството злоупотреби, които разориха хиляди спестители.

Сигурно е, че паричните власти, които вече говорят за силно завръщане на контрола върху качеството и жизнеспособността на банките, ще продължат с прилагането на регулация и на криптовалутите. А това може да спре текущото им възходящо движение.

*Превод Георги Саулов
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"