fbpx

Защо бедните хора извършват повече престъпления?

Анализ на Алекс Табарок, публикуван в Marginal Revolution

Добре известно е, че хората с по-ниски доходи извършват повече престъпления. Наречете това резултат от напречното сечение. Но защо? Един набор от обяснения предполага, че именно липсата на финансови ресурси е причината за престъпността. Грубо казано, може би по-бедните хора извършват престъпления, за да получат пари. Или по-бедните хора са изправени пред по-големи напрежения – гняв, разочарование, негодувание – което ги кара да са агресивни, или по-бедните хора живеят в общности, които са по-малко интегрирани и добре контролирани, или по-бедните хора имат достъп до по-лоши медицински грижи или образование и така нататък, и това води до повече престъпност. Всички тези теории предполагат, че даването на пари на хората ще намали тяхната престъпност.

Различен набор от теории предполага, че отрицателната корелация между доходите и престъпността (повече доходи, по-малко престъпления) не е причинно-следствена, а е причинена от трета променлива, свързана както с дохода, така и с престъпността. Например, по-висок коефициент на интелигентност или повече съвест биха могли да увеличат доходите, като същевременно намалят престъпността. Тези теории предполагат, че даването на пари на хората няма да намали нивото на престъпността им.

Двете теории могат да бъдат разграничени чрез експеримент, който произволно разпределя пари. В забележителна статия Чезарини, Линдквист, Остлинг и Шрьодер описват резултатите от точно такъв експеримент в Швеция.

Чезарини и компания проучват шведите, които печелят от лотарията, като сравняват последващите нива на престъпност с подобни непечеливши. Основният резултат е, че има леко увеличение на престъпността от спечелването на лотарията, но по-важното е, че авторите могат статистически да отхвърлят, че по-голямата част от резултата от напречното сечение е причинно-следствена. С други думи, тъй като произволното увеличаване на доходите на дадено лице не намалява нивото на престъпността му, първият набор от теории е фалшив.

Няколко бележки. Първо, може да възразите, че играчите на лотарията не са случайна извадка. Значителна част от лотарийните данни на Чезарини и компания обаче идват от спестовни сметки, свързани с награди, спестовни сметки, които изплащат големи награди в замяна на по-ниски лихвени плащания.

Спестовните сметки, свързани с награди, са често срещани в Швеция и около 50% от шведите имат PLS сметка. По този начин лотарийните играчи в Швеция изглеждат доста представителни за населението.

Второ, групата около Чезарини разполага с данни за около 280 хиляди печеливши от лотарията и имат вселена от наказателни присъди; това е всяка присъда на лице на възраст 15 или повече години от 1975-2017 г. Еха!

Трето, някои хора биха могли да възразят, че връзката, която наблюдаваме, е между присъди и доход и може би присъдите не отразяват действителното престъпление. Не мисля, че това е правдоподобно поради различни причини, но авторите също така не намират статистически значими доказателства, че богатството намалява вероятността човек да бъде заподозрян в разследване на престъпление (Бог да благослови шведите за екстремното събиране на данни).

Четвърто, анализът е предварително регистриран и се правят корекции за тестване на множество хипотези. Донякъде се притеснявам, че печалбите от лотарията, повечето от които са от порядъка на 20 000 или по-малко, не са достатъчно големи и ми се иска авторите да бяха казали повече за техния размер спрямо разликите в напречното сечение. Като цяло обаче това изглежда много надежден документ.

Най-важният техен резултат – Чезарини и останалите преобразуват печалбите от лотарията в еквивалентни постоянни сътресения на доходите (използвайки 2% лихвен процент за 20 години), за да оценят причинно ефекта от постоянните сътресения на доходите върху престъпността (плътни квадратчета на фигура 1) и го сравняват с резултатите от напречното сечение за играчите на лотария в тяхната извадка (кръг) или подобни хора в Швеция (триъгълник). Всички резултати от напречното сечение са отрицателни и различни от нула.

Резултатите от причинно-следствената лотария са предимно положителни, но никой не отхвърля нулата. С други думи, произволното увеличаване на доходите на хората не намалява тяхната престъпност. Следователно отрицателната корелация между доходите и престъпността трябва да се дължи на трета променлива. Както авторите обобщават доста скромно:

Въпреки че нашите резултати не трябва случайно да се екстраполират към други страни или сегменти от населението, Швеция не се отличава с особено ниски нива на престъпност в сравнение със сравними страни, а нивото на престъпността в нашата извадка от лотарийни играчи е само малко по-ниско, отколкото в шведското население. Освен това има силна, отрицателна междусекторна връзка между престъпността и доходите както в нашата извадка от играчи на шведски лотарии, така и в нашата представителна извадка. Ето защо резултатите ни оспорват мнението, че връзката между престъпността и икономическото състояние отразява причинно-следствения ефект на финансовите ресурси върху престъпленията при възрастни“.

Фигура 1

*Алекс Табарок е председател на Bartley J. Madden по икономика в Mercatus Center и професор по икономика в университета George Mason. Заедно с Тайлър Коуен, е съавтор на популярния икономически блог Marginal Revolution и съосновател на Marginal Revolution University. Той е автор на множество академични статии в областта на правото и икономиката, криминологията, регулаторната политика, теорията на гласуването и други области на политическата икономия. Съавтор е с Тайлър на Modern Principles of Economics, широко използван уводен учебник. Той изнася лекция на TED през 2009 г. Статиите му се появяват в New York Times, Washington Post, Wall Street Journal и много други публикации.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"