fbpx

Защо европейската отбранителна индустрия е неспособна да отговори на повишеното търсене?

Срещата на върха на НАТО, която започна във Вилнюс, трябва да даде препоръки за повишаване на ефективността на отбранителната промишленост. След началото на войната в Украйна, военните бюджети започнаха бързо да растат, но индустрията не успява да отговори на търсенето, пише RFI.

Европа има силна военна индустрия. Тя държи 27% от световния пазар, което я поставя на второ място между САЩ 39% и Русия 19%. А френските, британските, германските и скандинавските големи предприятия от военно-промишлеиия комплекс реагираха много бързо на руската офанзива, като закупиха суровини в очакване на увеличаване на производствените им мощности. В резултат те успяха да повишат производтвото, инвестираха собствени средства за разширяване на съществуващите или изграждане на нови заводи и набират с всички сили нов персонал.

Това усилие е значително, но твърде недостатъчно, за да отговори едновременно на търсенето на държавите-членки и на това на Украйна. В тази страна, превърната в бойно поле, се потребяват пет пъти повече въоръжения, отколкото Европа е в състояние да произведе.

Ограничаването на военните бюджети след падането на Берлинската стена, силно ораничи инвестициите в отрасъла

Скокът на производството с 13% през 2022 г. не може да компенсира за няколко месеца трупания с десетилетия недостиг. Дейността на големите европейски предприятия се спъва допълнително и от дефицита на суровини, предизвикан от пандемията. За тях е по-трудно да преодолеят този проблем в сравнение с големите мултинационални компании, тъй като те са национални компании, много силни в износа, но същевремено са и конкуренти помежду си, неспособни да съгласуват покупките си, за да могат да бъдат ускорени доставките.

Тази изострена конкуренция, тази фрагментация ги кара да произвеждат оръжия с много различни стандарти, което ги прави несъвместими едно с друго. И това се превръща в ежедневен пъзел за украинските войници. В ЕС има 170 системи въоръжения. Това определено е пречка за изграждането на ефективна защита в европейски мащаб.

Двадесет и седемте си дават сметка за тези слабости, но не могат да реагират своевременно

Дългосрочните договори от поне десет години, за които производителите настояват от месеци, ще им позволят да раширят производството си. Но засега те се реализират много бавно. Срещата на върха на НАТО би трябвало да даде тласък на преговорите.

Британската BAE Systems подписа наскоро договор с правителството на Риши Сунак за увеличаване на производството на боеприпаси, в рамките на 15-годишно партньорство. Германският Rheinmetall, най-големият доставчик на Бундесвера, обяви от своя страна, че е получил поръчка за 1,9 милиарда евро от германската и холандската армия за доставка на всъдеходи Caracal. През пролетта двадесет и седемте страни от ЕС най-накрая се договориха за общи покупки в подкрепа на Киев, повече от година след началото на конфликта. Какъв контраст с пандемията и бързата реакция на европейците с груповото закупуване на ваксини.

В областта на отбраната държавите остават ревниви към своята самостоятелност

Европейските държави искат да защитят своите национални компании и доставките за своите армии. Но това не е непременно за доброто на континенталната индустрия. Съединените щати, които вече задоволяват половината от нуждите на своите европейски съюзници, могат да се окажат големите печеливши от увеличението на военните бюджети. За голямо съжаление на президента Макрон.

Без независимо снабдяване, как страните от ЕС могат да претендират за стратегическа автономия, казва френският президент. Заводите на стария континент не са достатъчни, за да отговорят на сегашното търсене, затова изкушението е голямо да се купува от други страни – от САЩ или дори от страни като Турция, Израел или Южна Корея.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"