fbpx

Защо юристите от Харвард са фенове и оправдават онлайн пиратството

Студенти по право в престижния университет в Харвард в САЩ, са привърженици на тегленето на пиратско съдържание от интернет и дори в определени случаи оправдават тази практика, пише Capital.fr*.

В наши дни пиратското теглене, практика, която трябва да признаем е незаконна, се е превърнало в масово явление. Според наскоро проведено изследване, студентите в университета в Харвард са негови привърженици и дори в определени случаи смятат, че това е оправдано.

Изследователите Дариуш Жемелниак и Малгожата Цисиелска са проучили поведението и начина на мислене на студенти, които карат втора година магистратура в престижния университет Harvard Law School. Става дума за „висококвалифицирани хора с различен географски и професионален произход“, пише на сайта 01net. Всяка година в известното учебно заведение се дипломират 180 юристи от 70 страни. Двамата учени са изследвали постовете им във Facebook и са интервюирали петдесетина от тях, за да се запознаят с тяхното мнение и практика по отношение на пиратството.

Те не гледат на пиратството като на кражба

Заключение: тези специалисти по право не само пиратстват, но и не считат, че пиратството е кражба. Само трима са заявили, че са против тази практика. „Нашето изследване разкрива, че тези юристи с високи етични професионални норми, които смятат, че законите трябва да бъдат съблюдавани, имат правна култура много по-висока от средната и по-висок социално-икономически статус от средния, не възприемат интернет пиратството като физическа кражба и не само са толерантни към него, но дори са и благоприятно настроени“, пишат двамата изследователи.

Тези юристи смятат, че пиратството или използването на VPN са оправдани, ако продуктът не е достъпен по друг начин, или има явна злоупотреба с неговата цена. „Двеста долара за учебник – това е истинска лудост. Ако имам възможност да си купя пиратска версия, ще го направя“, споделя един от тях. За сметка на това обаче, тази толерантност не се прилага спрямо софтуера, където пиратството е разглеждано като неприемливо, особено, ако този софтуер се използва с търговска цел.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"