fbpx

Журналисти от Русия и Филипините получиха Нобела за мир

Журналистите Мария Реса от Филипините и главният редактор на руското издание „Новая газета“ Дмитрий Муратов са носителите на тазгодишната Нобелова награда за мир.

Аргументът на Нобеловия комитет е „за усилията им да защитят свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир“.

Дмитрий Муратов е руски журналист, главен редактор на „Новая газета“ между 1995 и 2017 г., наричан „единственият наистина критичен вестник с национално влияние в Русия днес“ от Комитета за защита на журналистите. Журналист към изданието бе и Анна Политковская, убита в Москва през 2006 година. Муратов става третият руснак с Нобелова награда за мир след Андрей Сахаров и Михаил Горбачов.

Мария Реса е родена в Манила, но от 1973 година живее в Съединените щати, където майка ѝ емигрира след ранната смърт на баща ѝ. През 1986 година завършва английска филология в Принстънския университет, след което се връща във Филипините, започва работа като журналист и скоро оглавява местното бюро на американската телевизия „Си Ен Ен“. През 2012 година основава новинарския уебсайт „Раплър“, който се превръща във водеща интернет медия в страната. След поредица критики към правителството на президента Родриго Дутерте, през 2018 година властите отнемат лиценза на „Раплър“, а малко по-късно Мария Реса е арестувана и през 2020 година е осъдена на 6 години затвор за клевета.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"