fbpx

Бум в търсенето на медицински кадри, спад в IT сектора

За пръв път през 2021 г. се наблюдава спад на обявите за работа в „ИТ“ сектора. Броят на предложенията през септември е намалял с 5%, въпреки че на годишна база той е със 128% по-висок от отчетеното през септември 2020 г., сочат данните на JobTiger.

Най-гоям спад през септември имат обявите за работа в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-12%).

От JobTiger обобщават какви кадри се търсят в „ИТ“ сектора, като разпределението на обявите там по ниво на рквалификация през септември показва, че едва 10,4% от предложенията са за позиции за младши специалисти или стажанти. Най-голям е делът на обявите за експерти и старши специалисти с натрупан вече опит в сферата (84,2%), а останалите 5,4% са  позиции за мениджмънт и управленско ниво на квалификация.

Иначе, с най-голям ръст на обявите през миналия месец е секторът „Здравеопазване и фармация“, с увеличение от 21%. Причина за това е сезонното търсене на медицински кадри за позиции извън България.

Следващ по ръст е секторът „Административни и обслужващи дейности“, при който броят на обявите е нараснал с 12%. Това е и единственият отрасъл, при който през септември се наблюдава ръст на предложенията във всеки един от сайтовете за работа. 

След него се нареждат секторите „Логистика и транспорт“ (8%), „Търговия и продажби“ (7%), „Маркетинг и реклама“ (5,3%), „Счетоводство, одит, финанси“ (5%), „Строителство“ (3%) и „Производство“ (0,4%).

Продължава да се наблюдава ръст на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа. През септември те са се увеличили с 6% и представляват 11,3% от общия брой на обявите за работа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"