Европейската комисия е ревизирала и ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за пет области в България, наложени поради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), съобщават от агенцията по храните.
Това са областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна.
Българска агенция по безопасност на храните неколкократно е излагала пред комисията становище, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за всички засегнати области. Поредното си искане Агенцията е отправила през февруари т.г. То е разгледано на среща на Постоянния комитет към ЕК на 15 и 16 март, на която държавите членки са гласували „за” ревизия на Решение за изпълнение на ЕК 2014/709. По този начин ЕК е уважила искането и като първи етап в този процес ревизира и намалява ограниченията за петте области в България и община Аксаково.
България спазва Решение за изпълнение на ЕК 2014/709, в което са разписани правилата за търговия със свинско месо и продукти от свинско месо от държави, констатирали и докладвали случаи на АЧС при домашните свине. Съгласно Решението територията на Северна България, областите Благоевград, Кърджали и Област София бяха категоризирани като зони от Част III (региони, в които е установена поява на АЧС както при домашни, така и при диви свине). Останалата част от територията на страната е зонирана като Част II (констатирано заболяване само при диви свине). Целта на регионализирането и въведените ограничения в териториите от Част III е да се предотврати разпространението на АЧС и да се защити единният пазар и международната търговия на ЕС.
С новото регионализиране от Част III в Част II свиневъдите от петте посочени района ще могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване в ЕС на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми.
БАБХ припомнят, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.
Към момента свинското месо с произход от български свинеферми свободно се продава във всички търговски обекти в страната.