fbpx

България сред икономиките в ЕС с най-голям разход на материали

въгледобив

Вътрешното потребление на материали в икономиката на ЕС е около 13,4 тона на човек през 2020 г., с лек спад спрямо 2019 г. (14,1 тона на човек).

Неметалните полезни изкопаеми представляват половината от вътрешното потребление на материали (52%) през 2020 г., биомасата – почти една четвърт (24%), изкопаемите енергийни материали – близо една пета (18%) и металните руди – 5%.

Информация се базира на данни за материалните потоци и производителността на ресурсите, публикувани наскоро от Евростат**.

Анализът на вътрешното потребление на материали по категории показва относителното значение на различните материали и техния потенциал за повторна употреба, оползотворяване или рециклиране. С течение на времето моделите на потребление на тези материални категории се развиват по различен начин.

От началото на хилядолетието вътрешното потребление на материали намалява от над 15,4 тона на човек до около 13,4 тона на човек през 2020 година.

Потреблението на биомаса остава доста стабилно през този период, за разлика от потреблението на метални руди и неметални минерали, които са силно повлияни от финансовата и икономическа криза от 2008-2009 г., докато въздействието на ковид кризата е по-умерено .

Към 2020 г. потреблението на биомаса, метални руди, както и неметални минерали е около нивото отпреди 20 години. За разлика от това, потреблението на изкопаеми енергийни материали постепенно намалява през последните две десетилетия, отразявайки намалени емисии на CO2, със значителен спад през 2020 г. поради кризата с COVID-19.

Нивото на вътрешно потребление на материали се различава значително в държавите-членки на ЕС: от 7 тона на човек в Италия до 31 тона на човек във Финландия. Вътрешното потребление на материали във всяка страна се влияе от природните дадености и ресурси, които могат да образуват важен структурен елемент на всяка икономика.

Освен това потреблението на основните категории материали също варира в отделните държави-членки на ЕС. През 2020 г. потреблението на неметални полезни изкопаеми варира от 2 тона на човек в Холандия до 23 тона на човек в Румъния. Разликите между отделните държави могат да бъдат резултат от различни нива на строителна дейност, плътност на населението и размер на транспортната инфраструктура като пътни мрежи.

Потреблението на биомаса също варира значително в ЕС: от тон на човек в Малта до 8 тона на човек в Ирландия и Дания. Икономиките с високо потребление на биомаса често са специализирани в производството на дървен материал (Финландия) или в някои животновъдни производства (Ирландия, Дания).

В България потреблението на материали е доста над средното за ЕС – 19.881 тона на човек, което ни поставя на осмо място. У нас най-много се използват неметалните минерали – малко над осем тона на човек, изкопаемите горива (въглища) 4.29 тона – на четвърто място в ЕС и металните руди 4.93 тона, по което сме трети в съюза. Биомасата се използва доста по-малко в сравнение с останалите държави – 2.797 тона на човек годишно.

**Агенцията уточнява, че вътрешното потребление на материали, съкратено DMC, измерва общото количество материали, пряко използвани от дадена икономика и се определя като годишното количество суровини, извлечени от вътрешната територия, плюс целия физически внос минус целия физически износ. Индикаторът DMC дава оценка на абсолютното ниво на използване на ресурсите и позволява да се разграничи потреблението, задвижвано от вътрешното търсене, от потреблението, задвижвано от експортния пазар.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"