fbpx

Страните от ЕС с картбланш да въвеждат задължително ваксиниране

Представителят на Европейската комисия Щефан Де Кеерсмакер е заявил, цитиран от „Сега“, че страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация на своето население срещу коронавирус, ако санитарната обстановка го налага.

Европейската комисия счита, че продължаването на ваксинацията е най-важната задача„, изтъква Кеерсмакер. По думите му, от държавите-членки зависи какви мерки ще предприемат, за да осигурят ваксинацията на своето население.“ Той подчертава, че ЕК „продължава да се стреми да постигне целта да ваксинира 70% от пълнолетното население на ЕС до края на юли“.

Изданието припомня, че от началото на ваксинационната кампания, започнала на 29 декември 2020 г., Европейската комисия и Европейският съвет последователно заявяват, че ваксинацията в Европа ще бъде чисто доброволна.

От началото на юни обаче в страните от ЕС започна ново рязко намаляване на степента на ваксинация, което сега е причинено не от липсата на ваксина, а от голям брой хора, скептични към кампанията. В тази връзка редица държави от ЕС вече започнаха да въвеждат строги мерки за задължителна ваксинация.

Сред тях Франция – спрямо здравните работници и Гърция – също за здравните работници и персонала в старческите домове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"