fbpx

57 стотни правят „Има такъв народ“ първа политическа сила

57 стотни, равняващите са на 15659 гласа (24.08%, 657 824 гласа), дават победата на „Има такъв народ“ на парламентарния вот от 11 юли. Това сочат 100 процента от обработените протоколи, съобщава ЦИК.

Втори са ГЕРБ с 23.51% от гласувалите – 642 165 гласа.

Шест партии влизат в 46-тото Народно събрание, като останалите са БСП, Демократична България, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“

Под 4-процентната бариера остават патриотите на Каракачанов, Симеонов и Марешки, „Възраждане“ и Българско лято. Последните две получават и субсидия, тъй като патриотите се явяват като коалиция и няма да имат такава.

Следват със символични резултати Атака, формацията на Петър Москов и „републиканците“ на Цветан Цветанов, които регистрират провал на изборите.

Конфузна е и избирателната активност – малко над 40 процента, като за нея тепърва ще се търсят причини и фактори.

До края на днешния ден ЦИК вярват, че ще могат да обявят официално и депутатските мандати, които получават шестте бъдещи парламентарни формации.

Така нарачените три протестни партии не събират мнозинство от 121 гласа, но въпросът вече не е и толкова актуален, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви предварително и без консултации свой проекто-кабинет, което скандализира формациите на Христо Иванов и Мая Манолова.

Президентът Радев има срок от един месец да свика първо заседание на парламента, след като ЦИК обявят официално крайните резултати.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"