fbpx

КЗК спря започване строежа на газовата връзка със Сърбия

Комисията за защита на конкуренцията не е уважила искането на „Булгартрансгаз“ да бъде допуснато за предварително изпълнение класирането на участниците в обществената поръчка за изграждане на газовата връзка със Сърбия.

Обществената поръчка е с предмет „Инвестиционно проектиране – фаза работен проект, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Междусистемна газова връзка България – Сърбия на българска територия“.

Мотивът е четири подадени жалби от участници в конкурса срещу избора на изпълнител на инвестиционното проектиране – ДЗЗД „Кенпайп БГ“ .

В позицията си до регулатора държавната компания оспорва основателността на жалбите и иска разрешение за предварително изпълнение, което обаче комисията не позволява.

От КЗК изтъкват, че възложителят „Булгартранстаз“ е бил длъжен да планира по такъв начин провеждането и възлагането на обществената поръчка, че да обезпечи своевременно задълженията си по подписаната на 17.05.2018 г. съвместна декларация между България и Сърбия относно изграждането на газовия интерконектор.

От комисията обясняват още, че в случая не е налице неотложност за допускане на предварително изпълнение на решението за класиране на участниците и определяне на изпълнител, доколкото се касае за спиране на процедурата за един не толкова дълъг период от време предвид съкратените срокове за произнасяне по жалбата от страна на КЗК и ВАС (при евентуално обжалване).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"