fbpx

„Шкода“ спира временно производството заради липсата на чипове

Чешкият автомобилен производител „Шкода“ ще ограничи или напълно ще спре производството на автомобили и в трите чешки завода от 18 октомври до края на годината. Компанията е взела това решение заради глобален недостиг на чипове, съобщава Euractiv.bg.

Очаква се спирането на производството сериозно да засегне чешката икономика, тъй като„Шкода“, която е част от „Фолксваген груп“, допринася с около 5% за чешкия БВП и представлява 9% от общия износ на страната.

Това не е първото спиране, като поради същата причина производството беше спряно за една седмица през септември.

Недостигът на полупроводникови чипове удари автомобилния сектор в световен мащаб. Европейските производители са силно зависими от азиатското производство, което намаля заради пандемията. Припомняме, в годишната си реч за състоянието на съюза председателят на ЕК фон дер Лайен акцентира върху необходимостта ЕС да спре зависимостта си от китайските производители на чипове, като разработи свое производство.

„Очакваме производството на полупроводници да започне постепенно през втората половина на 2022 г. Цялата ситуация по отношение на доставките трябва да се успокои“, казва Томаш Котера, ръководител на комуникациите в автомобилната компания, цитиран от изданието.

Според Котера приоритет за „Шкода“ е да осигури работни места и компенсации за работниците в завода. В момента служителите получават 85% от стандартната си заплата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"