fbpx

Политиката на Китай за „нулев Ковид“ удължава кризата с доставките

Прекъсванията във веригата за доставки могат да се удължат, до голяма степен поради строгата политика на Китай за нулев Covid, прогнозират от Moody’s Analytics.

Смущенията при доставките продължават вече около година, но се очаква „съществено да отслабнат в първите месеци на тази година“, коментира Катрина Ел, старши икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в Moody’s Analytics, цитирана от CNBC. По думите й това ще доведе до намаление на цени на производител и суровини.

Но като се има предвид политиката на Китай за нулев Covid и как те са склонни да затварят важни пристанища и фабрики – това наистина би увеличило смущенията и засилва текущия натиск върху веригата за доставки“, изтъква Ел.

Пекин наложи строга политика за нулев Covid от началото на пандемията през 2020 г. Тя включва строги карантини и ограничения за пътуване — независимо дали в рамките на града или с други държави — за контролиране на огнища.

Ограниченията засегнаха производствените и транспортните операции в световен мащаб, изостряйки кризата във веригата за доставки. Има подновени опасения, че вариантът на омикрон с висока степен на инфекция може да нанесе още един удар на корабната индустрия.

Политиката на Китай за нулев Covid ще има „важни последици за инфлацията, а също и за определянето на политиката на централната банка през следващите няколко месеца“, коментира още Катрина Ел. Това е особено вероятно, като се има предвид икономическата тежест и значение на Пекин на световната сцена.

Припомня се, че втората по големина икономика в света миналата година затвори ключов терминал в своето пристанище Нингбо-Джоушан – третото най-натоварено пристанище в света. Това стана, след като е установено, че един работник е заразен с Covid и за втори страната спря операциите в едно от ключовите си пристанища.

Междувременно Goldman Sachs намали прогнозата си за икономически растеж на Китай за 2022 г. до 4,3%, което е спад от 4,8%. Анализът на американската инвестиционна банка се основава на очакванията, че Китай може да увеличи ограниченията върху бизнес дейността, за да задържи споменатия вариант на омикрон.

Политиката за нулев Covid означава, че икономическото възстановяване е малко по-неравномерно, особено от страна на потреблението“, отбелязва още Ел, като добавя, че се очакват ходове на паричната политика, като текущи инжекции на ликвидност и потенциални намаления на лихвите.

Има редица лостове, които вече са били използвани, които ще продължат да се използват през следващите месеци за във връзка с вътрешното търсене“, отбелязва тя.

Ел се надява, че предизвикателствата, пред които е изправена китайската икономика, няма да надделеят над целта на правителството за стабилен растеж тази година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"